АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИЙ БЮЛЕТЕНЬ ЗА ПЕРШУ ДЕКАДУ ЛИПНЯ 2023 РОКУ

“Жнива у розпалі. Вирішення низки непередбачених жодними правилами проблем, які долають наші аграрії, пояснюється лише однією метою – зібрати та зберегти хліб, який є основою продовольчої безпеки для населення України. Урожайність наших культур у поточному році, незважаючи на певні песимістичні прогнози, є достатньо доброю. Значну роль у цьому грає і вивчення аграріями якісної аналітичної інформації. Саме тому раджу переглянути новий випуск агрометеорологічного бюлетеня”, – зазначає Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.


Перша декада липня розпочалася істотним підвищенням температури повітря, а в середині декади були відмічені найвищі температури нинішнього літа (максимальні та середні добові) у більшості областей. В останні дні декади активні атмосферні процеси обумовили суттєве похолодання та сильні дощі, зливи, часом у супроводі гроз із градом та сильними поривами вітру у багатьох областях. У деяких районах східних, центральних та північних областей була відмічена рекордна кількість опадів як за добу, так і за декаду. Проте розподіл опадів був вкрай нерівномірним, в окремих районах західних, центральних та південних областей їх кількість за декаду не перевищила 5-20 % норми або ж було зовсім сухо.

“Збирання врожаю – це один з найбільш відповідальних періодів польових робіт, а тому зниження втрат зерна при його проведенні є суттєвим резервом нарощування валових зборів зернової продукції. Вважається, що при недотриманні технологічних вимог з різних причин у господарствах втрати зерна можуть становити до 10 % і більше. При затримці, наприклад, з початком збирання врожаю на 10–12 діб недобір зерна, особливо за несприятливих погодних умов, досягає 15–20%, а в окремих випадках (вилягання посівів, тривалий дощовий період) до 60%. Відомо, що вологе й засмічене зерно дихає, втрачає вуглеводи, відбувається його самозігрівання в буртах. У такому зерні проходять процеси розпаду білків, внаслідок чого знижується вміст клейковини. В сухому і чистому зерні, навпаки, переважають процеси синтезу, тому в період післязбирального дозрівання якість його помітно підвищується. У зв’язку з цим оптимізація технологічного збирання врожаю повинна передбачати біологічні й морфологічні особливості сортів пшениці, їх рівень урожайності, швидкість та рівномірність достигання зерна, фізико-механічні властивості збиральної маси” – звертає увагу аграріїв Алла Стоянова.


ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!