РОЗВИТОК РИБНОЇ ГАЛУЗІ НА ОДЕЩИНІ

18 січня 2024 року під головуванням в.о. директора Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Єгора Чикшеєва відбулося засідання робочої групи з питань розроблення регіональної програми «Розвитку галузі рибного господарства Одеської області на 2024-2029 роки».

У заході взяли участь фахівці профільних Департаментів Одеської ОВА, Управління державного агентства меліорації та рибного господарства в Одеській області, науковці, екологи, економісти.

Учасникам наради презентували проєкт регіональної програми «Розвитку галузі рибного господарства Одеської області на 2024-2029 роки», який  було розроблено Департаментом аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА спільно з Управлінням державного агентства меліорації та рибного господарства в Одеській області

Основною метою програми є створення сприятливих умов для забезпечення  ефективного розвитку галузі рибного господарства в Одеській області, сталого зростання біорізноманіття, обсягів вилову риби та інших водних біоресурсів. Також важливим завданням є забезпечення внутрішнього ринку  широким асортиментом риби та якісною рибною продукцією з вітчизняної сировини.  Крім того, пріоритетом є активізація інноваційно-інвестиційної діяльності у рибному господарстві, забезпечення дієвого державного контролю за використанням і охороною водних біоресурсів.

За результатами засідання учасники робочої наради ухвалили рішення у найкоротший термін детально опрацювати запропонований проєкт регіональної програми  «Розвитку галузі рибного господарства Одеської області на 2024-2029 роки» у своїх структурних підрозділах та надати пропозиції її ефективної реалізації.

Нагадаємо, Одеська область належить до провідних рибогосподарських регіонів країни. Ловлею риби, риборозведенням та промисловим виробництвом риби займаються понад 100 підприємств та організацій. Область також має мережу ставкових господарств, племрозплідників, рибопереробних заводів,  цехів, наукових та педагогічних закладів, які готують кадри  для рибної галузі.

На її  території  налічується 14 великих рибогосподарських водойм, а також близько 1000 ставків та малих водосховищ загальною площею 78644 га. З них для цілей рибництва в оренду передані понад 166 ставків  загальною площею 11218 га.