МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ ТА ПІДТРИМКА

В Одеській області тривають переговори з Всесвітньою продовольчою програмою ООН щодо реалізації важливих соціально-економічних проєктів в регіоні.

З метою розроблення програми сталого розвитку Одеської області, що спрямована на задоволення потреб місцевого населення, 19 грудня 2023 року відбулася робоча зустріч за участю представників Всесвітньої продовольчої програми, Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, Департаменту міжнародного співробітництва та протоколу Одеської ОВА, Департаменту соціальної та сімейної політики Одеської ОВА та Одеського обласного центру зайнятості.

Учасники заходу обговорили проблемні питання регіону, які потребують вирішення, зокрема:

  • реконструкція й відновлення пошкоджених та застарілих об’єктів інфраструктури;
  • підтримка розвитку сільського господарства;
  •  навчання громадян виробничим професіям.

Представники Всесвітньої продовольчої програми розповіли про можливі проєкти підтримки для Одеської області на 2024 рік. Що стосується аграрної сфери, то наразі розглядається варіант отримання грантів (для закупівлі саджанців дерев, насіння), що спрямовані на обробку присадибних ділянок, культивування фруктових садів, реконструкція овочевих сховищ. Розглядають також можливість навчання фермерів з метою ефективного ведення ними сільського господарства, відновлення зруйнованої через воєнні дії інфраструктури та модернізацію іригаційних систем.

Ще один з варіантів підтримки ВПП для Одеської області – навчання жінок керуванню транспортними засобами, зокрема тракторами, комбайнами.

Обговорення важливих соціально-економічних питань Одеської області продовжать. До нього планують залучити мешканців громад, на території яких планують реалізувати проєкти, аби визначити, які саме з запропонованих ВПП ООН варіантів підтримки потрібні регіону. Вже за кілька місяців стане відомо, які саме програми з вищеперелічених реалізовуватиме Всесвітня продовольча програма на Одещині.

Нагадаємо, Всесвітня продовольча програма (ВПП) – гуманітарна організація ООН, яка надає продовольчу допомогу у вигляді грошових переказів або харчових продуктів постраждалим українцям.