НАУКА НА ЗАХИСТІ ІНТЕРЕСІВ ДЕРЖАВИ

Від початку війни понад 500 об’єктів водогосподарської інфраструктури зазнали руйнувань, а обсяг води, який було втрачено внаслідок пошкоджень та руйнування гребель, дамб та інших гідротехнічних споруд, становить близько 800 млн. м3. Як відновити? Які заходи необхідно впровадити для розвитку зрошення? Про це та не тільки 22 березня йшла мова на міжнародній науково-практичної онлайн-конференції «Прискорення змін для подолання водної кризи в Україні».

Захід відбувся на базі Інституту водних проблем і меліорації НААН за підтримки Національної академії аграрних наук України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державного агентства водних ресурсів України.
Робота на конференції була поділена на три секції:
Стале водокористування, охорона та відтворення водних ресурсів; Сільськогосподарські меліорації та використання меліорованих земель»; Екологія та економіка природокористування.

Модератором заходу виступив директор ІВПіМ НААН Михайло Яцюк.

Фахівці та науковці розглянули актуальні в умовах воєнного стану питання щодо розвитку водогосподарської галузі, меліорації земель, гідротехнічного будівництва, програм енергоефективності, сучасних технологій водопідготовки та водовідведення.

Директор Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН Раїса Вожегова презентувала доповідь «Відновлення зрошення – умова забезпечення продовольчої безпеки України».

“Відновлення і розвиток зрошуваного землеробства є сьогодні актуальним питанням для виробників не тільки традиційної зони ризикованого землеробства. Здійснення заходів з модернізації і реконструкції зрошувальних систем, впровадження способів поливу сільськогосподарських культур неможливо без наукового супроводу, без врахування багаторічного досвіду вчених. Їх багаторічний досвід дозволяє розробити і впровадити виробникам екологобезпечні та кліматично орієнтовані технології вирощування сільськогосподарських культур, розробити комплекс заходів з управління родючістю ґрунтів та покращення їх агроекологічного стану” – говорить Раїса Вожегова.

Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА підкреслює, що “наука та інновації є важливими чинниками не лише цивілізаційного розвитку суспільства, але і здатності його до захисту і збереження загальнолюдських цінностей. Тому саме наука має відігравати одну з ключових ролей у відродженні України. Сьогодні наше головне завдання – докласти всіх зусиль, щоб допомогти продовжити виконання досліджень, результати яких можуть бути використанні для підвищення обороноздатності та безпеки країни, відновлення зруйнованої економіки в повоєнний час”.

ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ