УКРАЇНСЬКЕ ЗЕРНО РЯТУЄ СВІТ

24 березня Чорноморський порт відвідали Віце-прем’єр-міністр, Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу, Заступник керівника місії Французької Республіки в Україні Бенжамін Роріг, заступник директора Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні Маріанна Уорд. Поважних гостей зустрічали та супроводжували представники Одеської ОВА.

🤝Візит пройшов у рамках зернової ініціативи України та проєкту Grain from Ukraine. Завтра з порту “Чорноморськ” вийде судно Negmar Cicek. Майже 30 тисяч тонн гуманітарної допомоги буде доставлено до Республіки Ємен.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА зазначає, що “Чорноморська зернова ініціатива довела свою ефективність. Світові ціни на продовольство стабілізувалися. Для України та світу дуже важливо продовження на 120 днів “зернової угоди”, яка рятує мільйони людей у світі від голоду та живить українську економіку. Попри намагання представників рф маніпулювати цифрами, міжнародна спільнота на боці правди та справедливості, на боці нашої країни. Україна рятує світ, світ притримує Україну”.

💬Олександр Кубраков Віце-прем’єр-міністр, Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України акцентував, що “від початку дії ініціативи з портів Великої Одеси було відправлено понад 25 млн тонн зерна. Сподіваюсь, наші партнери й надалі будуть підтримувати цю програму, ми будемо допомагати країнам, які найбільше потребують цієї допомоги. Україна навіть в період війни разом з партнерами думає і допомагає найбіднішим країнам світу».

💬Микола Сольський Міністр аграрної політики та продовольства України акцентує, що “Grain from Ukraine важлива з багатьох причин. Перш за все – це гуманітарна місія, яка показує, що Україна підтримує своїх африканських партнерів. Навіть у такий важкий для нас час. Другий аспект – підкреслює важливість зернової ініціативи, до продовження якої було докладено дуже багато зусиль. Ми за 2022 рік зібрали 70 мільйонів тонн всього зерна, нам залишилось приблизно вивезти станом на початок цього тижня ще 14-15 мільйонів тонн, також олії та інших продуктів переробки”.

Бріджит Брінк Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні підкреслила, що “65% експорту пшениці по Чорноморській зерновій ініціативі надається саме країнам, які розвиваються. Судно завантажує зерно для відправки до Ємену, щоб нагодувати мільйони людей, які того потребують у цій країні. Ми повинні підтримувати та нарощувати цю ініціативу, ми повинні нарощувати темпи постачання. Наразі 100 кораблів у Босфорській протоці очікують проходження інспекції. Росія штучно накладає певні обмеження щодо того, як провести інспекцію та обробку суден до відправлення. Ми відправляємо два-три, без додаткових обмежень це могло б бути 45 суден, тому хотілось би покращити цю ситуацію».

💬Рікардо Лопес-Аранда Хагу Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні повідомив, що “Іспанія додасть ще 14,4 млн євро до анонсованих раніше понад 236,5 млн євро. Ці кошти виділені у рамках Стратегії з продовольчої безпеки Іспанії”.

💬Бенжамін Роріг заступник керівника місії Французької Республіки в Україні зауважив, що “Grain from Ukraine – вагомий внесок у вирішенні проблем забезпечення продовольчої стабільності у світі”.

💬Маріанна Уорд заступник директора всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні наголосила, що “я пам’ятаю, що під час закриття портів, коли вони не працювали, ціни на зерно зросли приблизно на 40%. Я наведу приклад, що збільшення ціни на зерно на 1%, на жаль, призводить до того, що приблизно 10 мільйонів людей починає страждати від голоду. Сьогоднішнє судно до Ємену є важливим гуманітарним судном. Воно йде до однієї з найбільш голодуючих країн у світі”.

💬“Зернова угода — найкращий приклад того, наскільки важлива єдність, важлива командна робота. Зусилля та допомога з боку міжнародної спільноти, хоробрість наших воїнів, незламність нашого народу — все це про головне: Україна переможе!” – говорить Алла Стоянова.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

📜ДОВІДКА:

✔22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна.

✔18 березня міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що угоду продовжили на 120 днів.

✅Grain from Ukraine («Зерно з України») – гуманітарна місія, ініційована президентом Володимиром Зеленським. В рамках програми планується направити близько 60 суден із зерном до найбідніших країн Африки. Мета – пряма закупівля країнами-учасниками проекту агропродукції в українських виробників та передача її країнам, що перебувають на межі голоду. Раніше за цією програмою вже були направлені п’ять суден:

● судно NORD VIND доставило 25 тис. тонн пшениці для Ефіопії;

● судно BC CALLISTO доставило 30 тис. тонн пшениці для Ефіопії;

● судно NEVA доставив 25 тис. тонн пшениці для Сомалі;

● судно Amira Hana – 30 тис. тонн пшениці для Ефіопії;

● судно Valsamitis – 25 тис. тонн пшениці до Республіки Кенія (порт Момбаса) та 5 тис. тонн для Ефіопії.