СПІЛЬНА РОБОТА – ЗАПОРУКА УСПІХУ

📍23 березня у с. Маяки під головуванням Алли Стоянової директора Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин відбулась профільна нарада з водокористувачами Одеського району.

📌Участь у нараді прийняв Тарас Кот перший заступник голови Державної агенції меліорації та рибного господарства.

✋🏻На нараді були обговорення питання про стан справ з використання водних ресурсів у сільськогосподарському виробництві в цілях реалізації стратегії зрошення та пройшло обговорення покрокового алгоритму щодо створення та функціювання ОВК.

💬Яків Сичов начальник Дністровського міжрайонного управління водного господарства зазначив, що “станція призначена для подачі води на зрошення земель в Біляївському та Овідіопольському районах. На площі 34,4 тис. га. Водозабір із р. Дністер в с. Маяки”.

❗За оцінкою спеціалістів насосно-силове обладнання вже давно відпрацювало свій подвійний ресурс. І попри те, що на ГНС проводяться поточні й капітальні ремонти, аварії тут – постійні: за минулі 50 років експлуатації на головній насосній станції Нижньо-Дністровської зрошувальної системи сталося 16 великих аварій, що призводило до зупинки насосної станції на період від 5 до 32 днів.

💥ГНС потребує реконструкції:

• підвідного каналу;

• водозабірної споруди;

• насосно-силового обладнання;

• напірних водоводів;

• грузопідйомне обладнання (козловий, мостовий канал та ін.).

💬Алла Стоянова спілкуючись з аграріями, зауважила “реформа з меліорації спрямована на стимулювання аграріїв самостійно експлуатувати та розвивати меліоративну інфраструктуру, що забезпечує гідротехнічну меліорацію земель. Аграрії, які об’єднаються в організації водокористувачів (ОВК), отримають від держави та органів місцевого самоврядування відповідні об’єкти меліоративної інфраструктури у власність для їх експлуатації та модернізації з метою зрошення або осушення сільськогосподарських земель. Це стане основою механізму, в якому кошти будуть зберігатися як інвестиція. При цьому магістральні канали будуть знаходитись в державній власності, оскільки являються стратегічними об’єктами. Канали нижчого порядку, а саме – помпові станції, будуть передаватися водокористувачам на термін, поки об’єднання водокористувачів існує і вони туди інвестують кошти. Як тільки об’єднання розформовується або зникає як юридична особа, станції повертаються до держави, що виключає можливість приватизації власності. ОВК – єдиний шанс для України зараз відтворити ту зрошувальну систему, яка 30 років руйнувалася. Впевнена, що агросектор впорається та відродить меліорацію”.

🤝Присутні на зустрічі водокористувачі подякували Аллі Стоянової за професійну дискусію та грамотні відповіді на поставлені запитання.

💬Олег Казимиров директор ТОВ “ВКФ “МАЯК” зазначив, що “ми сьогодні отримали дійсно фахову консультацію щодо алгоритму створення ОВК. Всі питання, які турбували нас, знято. Алла Андріївна зробила дуже важливу річ для агросектору — сьогодні прийнято стратегічне рішення, щодо створення та початку роботи ініціативної групи, яка буде займатись підготовкою до проведення установчих зборів”.

💬Михайло Білий директор ТОВ “Еврика” впевнений, що “спільна робота — запорука успіху Одещини”.

📑Учасники наради окрім питань щодо ОВК, звернулись до директора Департаменту за консультацію щодо питань з бронювання та кредитування агросектору.

💬Алла Стоянова відмічає, що “у непрості для країни часи аграрна галузь тримає на своїх плечах національну економіку держави. Кожен з аграріїв самовідданою, чесною працею забезпечує розвиток України, як світового аграрного лідера. Досягнення агрофронту – запорука великої української перемоги!”

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ