ВОДА ЖИТТЯ

❗22 березня відзначається World Water Day – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДИ! Це свято професіоналів, для яких охорона вод і відтворення водних ресурсів, є щоденною роботою.

💎Цьогоріч Всесвітній день води пройде під гаслом «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі» і буде спрямований на розв’язання проблем із водопостачанням та якістю води, яку споживає людство.

Метою проведення цього Дня є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних ресурсів Одеської ОВА зазначає, що “за часи незалежності в Україні площа зрошуваних земель скоротилася на 70%, а потенціал зрошувальних систем півдня зараз використовується лише на третину. За даними експертів Світового банку, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), Інституту водних проблем та меліорації Національної академії аграрних наук, починаючи з 1991 року, площа сухої та дуже сухої зони збільшилася на 7%. Наразі вона охоплює майже третину території України (зокрема 11,6 млн га орних земель). Водночас площа з надлишковим та достатнім атмосферним зволоженням зменшилася на 10%, займаючи лише 7,6 млн га ріллі. Таким чином, постійного зрошення потребують майже 19 млн га орних земель, а водорегулювання — 4,8 млн га. Держава вирішує питання ефективного управління меліоративними мережами та рівномірного забезпечення вологою всіх фермерів, які цього потребують. Запроваджено на законодавчому рівні інститут організацій водокористувачів (ОВК). Це свого роду ланка самоврядування для господарств, які мають потребу в зрошенні.

На сьогодні, попри всі складності воєнного часу, на Одещині створюються ОВК. Аграрії розпочинають процес відновлення і розвитку зрошувальної системи. Створено профільну групу для водокористувачів Одещині у Viber https://invite.viber.com/… ” – говорить Алла Стоянова.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!