ВІДНОВЛЕННЯ ЗРОШЕННЯ — ВІДБУДОВА КРАЇНИ

📍В рамках робочого візиту до Одещини Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського команда відвідала ключові зрошувані системи регіону.

Аграрна команда побувала на:

✅НСП-6 Білгород-Дністровської зрошуваної системи,

✅Дунай-Дністровській зрошуваній системі,

✅Суворівській зрошуваній системі,

✅Татарбунарській зрошуваній системі,

✅каналі Громадському Саф’янівської громади,

✅каналі Дунай-Сасик Кілійської громади.

🌾Останніми роками на Одещині зросли темпи збільшення деградованих ґрунтів. Посухи стають все частіше і причина цьому — недосконала та вкрай застаріла інфраструктура зрошення полів. Недостатня волога, нестабільний температурний режим призводять до того, що рослинництво, яким займається переважна більшість українських аграріїв, постійно перебуває в перманентних стресових умовах.

У 2019-2020 роках Одеська область потріпала від посухи. Тоді уряд в 2021 році виплачував компенсації на Одещині малим фермером з точки зору їх підтримки, а вже в 2022 році Міністерство аграрної політики запустило реформу зрошення.

Україна, незважаючи на виклики війни, повинна залишатися світовим лідером у агровиробництві.

💬“В Україні площа меліорованих земель становить 5,5 млн га. Після війни нам потрібно буде відновити зрошення понад 1 млн гектарів. Для побудови нових та відновлення наявних зрошуваних систем знадобляться значні інвестиції.

Меліоративна реформа дозволить аграріям самостійно їх залучати для розвитку та модернізації інфраструктури. У результаті це дозволить підвищувати ефективність її використання, збільшувати поливні площі, не допускаючи деградації ґрунтів”, – підкреслив Микола Сольський.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА зазначає, що “зрошення передбачає значні капіталовкладення в кожен гектар землі. Для того, щоб аграрій вкладався у зрошення, він повинен мати право володіння, користування і розпорядження своєю землею. Україна, на жаль, лише на 30-му році незалежності визнала право власності на землю більше семи мільйонів українців. Тепер є легальна можливість купити 100 гектарів землі, вкластися в зрошення на цій землі, посадити ягідник, зробити новий сучасний горіховий сад або зайнятись овочівництвом з регульованою системою поливу і впроваджувати новітні технології. З метою підтримки аграріїв, які готові розвивати питання зрошення, Кабінет Міністрів України прийняв постанову, що визначає механізм надання дотацій агровиробникам для відновлення роботи насосних станцій, що використовуються для зрошення земель. Постанова від 30 серпня 2022 р. № 973 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 08 лютого 2017 р. № 77 та від 11 жовтня 2021 р. № 1070» була розроблена на виконання положень Закону України від 17 лютого 2022 року № 2079-ІХ «Про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». Постановою внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки сільгосптоваровиробників, та до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі. Змінами передбачено механізм надання державної підтримки сільгоспвиробникам, які використовують меліоровані землі, а також організаціям водокористувачів (ОВК) для відновлення переданих у власність таким організаціям непрацюючих насосних станцій або показники продуктивності яких є нижчими за визначений Кабміном рівень.

🤝Державна аграрна команда анонсувала можливість отримати виплати до 500 тисяч доларів створеним організаціям водокористувачів з метою модернізації зрошуваних систем.

Аграрії Одещини разом з державою та міжнародними фондами будуть відроджувати зрошення рідного регіону.

💬“Інформацію щодо алгоритму створення ОВК, стосовно існуючих державних програм підтримки можна отримати у фахівців нашого Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА” – зазначає Алла Стоянова.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

Фотозвіт за посиланням https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid035eR2muUDMdZyeE9j8E8jjYpYR52urSg9igENm8gkXnGTU4T9KJeeecJwwA9WZKfEl&id=100065109518753