АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИЙ БЮЛЕТЕНЬ ЗА ПЕРШУ ДЕКАДУ ВЕРЕСНЯ 2022

💬“Агрометеорологі́чне обслуго́вування — забезпечення сільськогосподарських організацій, установ і окремих господарств результатами метеорологічних спостережень, агрометеорологічними прогнозами, інформацією про умови зростання сільськогосподарських культур і прогнозами щодо їх врожайності. Це дає можливість, залежно від наявних і очікуваних умов погоди, провадити агротехнічні й зоотехнічні заходи, спрямовані на підвищення врожайності сільськогосподарських культур і продуктивності тваринництва. Раджу кожному агровиробнику приділити час на аналіз інформації”, – акцентує увагу аграріїв Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

🔆У більшості днів першої декади в Україні переважала холодна для початку вересня погода із середніми добовими температурами на 2-5°С, у найхолодніші дні – на 6-7°С нижчими від норми та в багатьох районах надзвичайно низькими нічними температурами – лише +1+6°С, у деяких районах північних областей були відмічені абсолютні мінімуми температури для першої декади вересня. Посилення холодного антициклону в середині декади зумовило одні з найбільш ранніх заморозків на ґрунті в північних та центральних областях, місцями й у повітрі.

Майже упродовж усієї декади тривав дефіцит опадів на всій території країни, проте в останні дні (9-10 вересня) з переміщенням активного атмосферного фронту із заходу на схід та утворенням над територією України локального циклону в багатьох областях пройшли значні дощі, кількість їх місцями досягала кількох декадних норм.

Схожі погодні умови спостерігалися в першій декаді вересня 2021 року.

💥Тривалість сонячного сяйва. Сонячного сяйва за декаду до поверхні землі надійшло від 70 до 98 годин, що близько або на 14-23 години більше.

Температура. Середня обласна температура повітря за декаду в Одеській області виявилася близькою до норми.