ФІТОСАНІТАРНІ ЗАХОДИ

📌В умовах воєнного стану на території України продовжує здійснюватися видача фітосанітарних сертифікатів на підставі процедур, проведених відповідно до вимог країни-імпортера або міжнародних договорів України.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА звертає увагу, що “у період з 24 лютого по 01 вересня п.р. державні фітосанітарні інспектори при експорті здійснили фітосанітарні процедури до 8,8 млн тонн зернових та олійних культур, у тому числі: кукурудзи – 4,2 млн тонн, ячменю – 448,5 тис. тонн, соняшнику – 1,1 млн тонн, пшениці – 2,6 млн тонн, сої – 408 тис. тонн”.

🔴За результатами засідання Логістичного штабу при Мінагрополітики та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2022 р. № 398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану» (зі змінами) повідомляємо про можливість здійснення фумігації вантажів із продукцією рослинного походження (товарні позиції 1001 (пшениця), 1003 (ячмінь), 1005 (кукурдза), 1201 (соя) та 1205 (ріпак) згідно з УКТЗЕД) в рамках реалізації Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів під час експорту сільськогосподарської продукції рослинного походження морськими шляхами з МТП «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний».

📢Мінагрополітики спільно з Держпродспоживслужбою відобразило графічно алгоритм дії основних положень постанови Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2022 р. № 398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану» щодо видачі фітосанітарного сертифіката в разі проведення фумігації вантажів, що експортуються, та пропонує використовувати зазначений алгоритм експортерами сільськогосподарської продукції рослинного походження у своїй господарській діяльності.