ПІДВИЩЕННЯ ЦІН НА ДОБРИВА ВДАРИТЬ ПО СОБІВАРТОСТІ АГРАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ

08 лютого відбулась нарада з виробниками мінеральних добрив за ініціативою та під головуванням Алли Стоянової директора Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин.

“Причина лихоманки цін на ринку азотних добрив – різкий стрибок цін на газ та, як наслідок, на азотні добрива. І якби не пристойні врожаї найбільш прибуткових культур та не вигідні ціни на них, долю весняної та осінньої посівних можна було б ставити під питання. Зараз основна проблема спостерігається по азотній групі, є, звичайно, і об’єктивні фактори, що впливають на це, наприклад, подорожчання газу (частка газу для аміачної селітри на рівні 80%), але є маніпуляції з ціною на ринку. Також варто враховувати ціни на сільськогосподарську продукцію, які за останні 1,5 року мала приріст у вартості” – зазначає Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин.“

На аграріїв чекає дуже непростий рік. Прибутки АПК у 2021 році – це завдяки досить високим цінам на зернові й гарному врожаю в Україні. На що вони їх витратять? Хтось помилково думає, що гроші спрямує на розвиток чи розширення бізнесу. А насправді – на зовсім інші цілі: цього року аграрії змушені вкласти частину прибутку в страхування свого майбутнього урожаю. Якщо раніше мінеральні добрива коштували 5 тис. грн, то зараз — 25 тис. грн. Газ був 6 тис. грн, зараз – 35 тис. грн. Пальне – по 15-17 грн за літр, наразі – 30. Вартість ЗЗР – зросла. Аналогічно – перевезення зерна, логістика і сушка. Тому ключовий виклик для АПК у 2022 році – чи зможе агросектор забезпечити виробництво продукції в нинішньому обсязі” – додає Алла Стоянова.

Активну участь в обговорені взяв член правління Одеського припортового заводу (ОПЗ), директор з логістики Вадим Мінжирян відзначив, що “ще 20 вересня 2021 року Одеський припортовий завод, один із найбільших в Україні виробників мінеральних добрив, оголосив про вихід на простий. Офіційна причина – висока ціна газу в Україні та низька вартість продукції ОПЗ – аміаку та карбаміду – на світовому ринку. ОПЗ – не єдиний, з кого б’ють високі ціни на газ. Зі схожою проблемою зіткнувся практично весь український бізнес: енергетики, аграрії, металурги, виробники будівельних матеріалів та скла”.

У підсумку наради учасники обговорили можливі механізми розв’язання питання. Наприклад, розглянути можливість виділення товарного кредиту вітчизняним виробникам азотних добрив у вигляді природного газу за рахунок запасів НАК «Нафтогаз України» на умовах:
– забезпечення його повернення ф’ючерсними контрактами;
– зобов’язання поставити всі вироблені з такого газу добрива на внутрішній ринок за цінами, які будуть встановлюватись відповідно до цін ф’ючерсних контрактів.