ЄВРОПЕЙСЬКА ПОЛІТИКА СУСІДСТВА: ПАРТНЕРСТВО – ЧИННИК УСПІХУ

Відбувся робочий візит до Одеси заступника Міністра сільського та лісового господарства Туреччини.

Під час зустрічі сторони обговорили стан та перспективи розвитку співробітництва. Сергій Гриневецький голова Одеської обласної державної адміністрації презентував наш регіон, наголосивши на його унікальності та величезному потенціалі.

Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин наголосила про те, що “для нас головне – пошук способів реалізації проекту відновлення зрошення в Україні та можливого залучення до проекту надійних партнерів. Ми розуміємо, що спільне втілення цих проектів матиме ефект залученості України до економічної системи Євросоюзу, що створить надійне підґрунтя для політичної інтеграції України в ЄС.

Ключові теми зустрічі: екологія, лісове господарствоаграрний комплекс, відродження зрошення.

Представники Туреччини були вражені потенціалом Одещини, зазначивши, що «готові стати надійними партнерами та підставити плече допомоги та підтримки у реалізації проєктів». У турецькі колеги підкреслили, що в них у Турецькій Республіці реалізовано 600 проєктів зрошення, наразі прерогатива віддається закритій системі, оскільки це дозволяє знизити водовтрати. Загальний бюджет інвестицій у сферу зрошення становив 30 млрд євро, що стало можливо за правильно вибудованої спільної роботи держави та бізнесу.

Цікавий аспект під час бесіди було порушено щодо реалізації спільних проєктів у сфері забезпечення продовольства, зокрема йдеться про ринок морепродуктів. За даними Союзу експортерів Егейського регіону Туреччина посідає перше місце серед країн Європи не тільки з виробництва, а й з експорту морепродуктів. Реалізація спільних проєктів дозволить Одеській області вийти на новий рівень.

У ході зустрічі досягнуто домовленості про активізацію роботи зі співробітництва та проведення виїзної зустрічі з турецькими колегами.

Одеську область представляли:

✅Сергій Гриневецький голова Одеської обласної державної адміністрації

✅Олег Муратов, заступник голови ООДА

✅Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ООДА

✅Юрій Димчиогло радник голови ООДА

✅Павло Буланович директор Департаменту екології та природних ресурсів ООДА

✅Роман Григоришин Директор Департаменту інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності, міжнародного співробітництва і туризму.

Туреччину представляли:

✅Фатіх Метін (Fatih Metin) заступник Міністра сільського та лісового господарства Турецької Республіки

✅Бірей Їлмазсой (Birey Yilmazsoy) генеральний консул Турецької Республіки в Одесі

✅Ісмаїл Узмез (Ismail Uzmez) генеральний директор Генерального Директорату охорони природи та національних парків Турецької Республіки ✅Ахмет Волкан Гюнгюрен (Ahmet Volkan Gungoren) заступник генерального директора Генерального Директорату ЄС та закордонних відносин ✅Матін Есен (Metin Esen) заступник губернатора Губернаторства Шанлиурфа Турецької Республіки

✅Айшегюль Селішік (Aysegul Selisik) помічник турецького представника Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН

✅Ніхан Єнілмез (Nihan Yenilmez) національний координатор проектів Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН