РОЗВИТОК ВИНОГРАДАРСТВА В УМОВАХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН

27 березня пройшло засідання Президії НААН з розгляду питання «Наукове забезпечення сталого виноградарства в умовах кліматичних змін». В роботі взяли участь фахівці Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

Відкрив засідання Президент НААН Ярослав Гадзало, зазначивши що сьогодні в Україні промислово культивуються 36 сортів винограду, 90 % із яких  – це здобутки селекціонерів Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова».

Під час обговорення доповіді учасники семінару наголосили на необхідності глибокого та всебічного вивчення сталого розвитку виноградарства з урахуванням сценаріїв зміни клімату, підбору сортового складу при закладанні нових виноградників у нетрадиційних зонах. Також зазначено, що Інститут має потужну базу для проведення досліджень в цьому напряму.

Зазначимо, Одещина — серце виноробства України. В регіоні розміщено 47 виноробних підприємств та 200 сільгосппідприємств, які  займаються вирощуванням винограду. Виноробна продукція Одещини згідно з офіційними статистичними даними займає до 70% всього українського ринку. Саме в Одеській області площа виноградних насаджень становить понад 60% загальноукраїнської площі виноградників.

Нагадаємо, у 2023 році  в Одеській області зібрано  135,9 тис. тонн винограду.