СЕЗОН КАВУНІВ: ВИЛУЧЕНО МАЙЖЕ 4 ТОННИ БАШТАННИХ

❗Сезон кавунів та динь в розпалі. Солодкі, соковиті та неймовірно корисні плоди заполонили торговельні прилавки.

Під час перевірки ринків Одещини фахівці Держпродспоживслужби не допустили до продажу майже 4 тонни баштанних через підвищений вміст нітратів, а саме:

✔ПП “Ринок Южний” (м.Южне): не допущено до продажу 210 кг динь, 50 кг кавунів;

✔Ринок “Початок” (м.Одеса): вилучено 700 кг динь, 860 кг кавунів;

✔Ринок Центральний (м.Ізмаїл): вилучено 250 кг динь;

✔“Кооператор” Ананьївського РСТ (м.Ананьїв): вилучено 100 кг динь та 200 кг кавунів;

✔Ринок “Сільській” (с.Іллічанка): вилучено 500 кг кавунів;

✔ТОВ “Агротехсервіс” (м.Березівка): не допущено до продажу 15 кг динь;

✔ДП “Біляївський ринок” (м.Біляївка): вилучено 100 кг динь та 70 кг кавунів;

✔Центральний ринок РССТ (м.Кілія): вилучено 105 кг динь;

✔ДП “Ринок Лиманської РСС (смт.Доброслав): вилучено 50 кг динь.

📜У Держпродспоживслужбі повідомляють, що в основному ці продукти до нас везуть із Казахстану, Азербайджану, Молдови, Туреччини та Греції. З початку липня до продажу не допущено 1795 кг кавунів та 1400 кг динь з підвищеним рівнем нітратів.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА зауважує, що “коли ми обираємо між українською та імпортною ягодою, то краще віддавати перевагу рідній. Імпортні кавуни для кращого транспортування покривають воском та спеціальними засобами, а також зривають незрілими, щоб вони витримали довгий шлях – тобто виходить, що кавун дозріває вже у дорозі. Нітрати є у будь-якій ягоді, але допустимий рівень – 60 мг на 1 кг ваги. Якщо цей рівень вищий – їсти не можна. Аби не отруїтися баштанними, треба:

– купувати кавуни та дині лише в місцях офіційної торгівлі, уникати стихійних ринків на автотрасах, у дворах житлових кварталів тощо;

– попросити у продавця документи, які засвідчують безпеку та якість придбаної продукції;

– не купувати розрізаний чи пошкоджений продукт;

– перед споживанням ретельно мити баштанні під проточною водою;

– зберігати дині та кавуни в холодильнику.

🍉Баштанні містять значну кількість корисних речовин. Вони мають цілющу дію при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок і сечовивідних шляхів. Однак зробити кавун чи диню небезпечними для здоров’я можуть неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання, споживання та порушення правил торгівлі. Кожен з нас хоче порадувати солоденьким своїх рідних та близьких. Підходьте до вибору виважено. Адже від цього залежить здоров’я тих, кого ми любимо. Обираємо свої Одеські кавуни, вони й смачні, й безпечні”, – говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!