БИТВА ЗА ЗЕМЛЮ: ЗЕМЕЛЬНІ ВИКЛИКИ ВІЙНИ

💥Ринок землі попри війну працює. Попереду другий етап земельної реформи. У лютому-травні 2022 була вимушена перерва – не працювали Державний земельний кадастр і реєстр прав на нерухоме майно. Але після поновлення роботи інформаційних систем, українці отримали можливість укладати договори продажу/купівлі.

💬“Земельна реформа базується на трьох ключових можливостях для українців: володіти, користуватися та розпоряджатися своєю землею. У липні 2021 року кожен громадянин нашої країни це право отримав. Й сьогодні, попри війну, ми робимо все, щоб це право реалізовувалося прозоро, доступно та справедливо”, – говорить Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

✅43,6 млн га – зареєстровано всього земель в Державному земельному кадастрі;

✅37,2 млн га – зареєстровано всього с/г земель в Державному земельному кадастрі;

✅35,4 тис. грн/га — середньозважена ціна за га;

✅85 247 — кількість угод на ринку землі.

🔱Географія ринку землі

До війни лідером за продажем земельних ділянок та однією з найпривабливіших областей була Харківська, на другому місці – Кіровоградська, потім Черкаська, Київська, Чернігівська області.

На сьогодні лідерами є Вінницька, Львівська, Хмельницька, Тернопільська та Сумська області.

💥УВАЖНО! Купляти землю під час війни з росією можна, але лише там, де працюють державні реєстри. Перелік територій, де такі реєстри не працюють через активні бої чи тимчасову окупацію, регламентований наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022. Його корегують в залежності від ситуації на фронті. Зазначимо, в ході війни з росіянами перелік територій, де не можна купляти землю під час війни, може змінюватись.

Водночас продаж земельних ділянок – це передусім право, а не обовʼязок.

💬Алла Стоянова директор Департаменту, нагадує, що “покупцю для укладання угоди купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення потрібен:

1) документ, що посвідчує особу;

2) гроші на рахунку;

3) документи, які посвідчують джерела походження коштів”, — уточнює Алла Стоянова.

💲Продавець має засвідчити, що він дійсно є власником цієї ділянки, надавши державний акт на право власності на земельну ділянку, витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно.

При посвідченні у нотаріуса договору купівлі-продажу земельної ділянки, сплачують податок та військовий збір.

Отже, нотаріусу, який оформлюватиме правочин з купівлі-продажу землі, потрібно надати такий пакет документів:

1. Документи, що посвідчують особи й громадянство України, а також реєстраційні номери облікової картки платника податків покупця та продавця;

2. Оригінал документа про право власності на землю (наприклад, державний акт на право власності на землю, свідоцтво про право на спадщину або інший документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку);

3. Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

4. Якщо у земельної ділянки немає кадастрового номера, спочатку треба розробити технічну документацію із землеустрою та встановити (відновити) межі земельної ділянки в натурі (тобто на місцевості). Потім на підставі цих документів зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі;

5. Документи про грошову оцінку відчужуваної земельної ділянки.

💬“У 2024 році нас очікує другий етап впровадження земельної реформи – на ринок будуть допущені юридичні особи та буде збільшено максимальний розмір землі, яку можна купити – до 10 тис. га”, — уточнює Алла Стоянова.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!