ОДЕЩИНА: СТАРТ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

ОДЕЩИНА: СТАРТ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

📍28 квітня в Одесі відбулась унікальна й важлива подія – Міжнародний форум «Безпека. Інтеграція. Потенціал. Форум відновлення Одещини». Проведення заходу стало можливо завдяки підтримці з боку USAID.

📜Головна мета – пошук інвестицій (міжнародних, грантових, приватного бізнесу тощо) для відбудови та розвитку Одеської області та розкриття потенціалу регіону.

💥Повномасштабна війна, яку розпочала проти нашої держави росія, змусила багатьох наших громадян покинути власні домівки та робочі місця. Хтось став внутрішнім переселенцем, а хтось був вимушений шукати прихистку в інших державах.

За оцінками Організації Об’єднаних Націй, кількість українських біженців тільки в країнах Євросоюзу вже наближається до 8 млн людей. Іншими словами, кожен 5 українець виїхав за кордон. Тисячі наших громадян загинули від рук рашистів – і це найбільша наша втрата.

👊🏻Військові дії завдали серйозних руйнувань національній економіці. За оцінками Міністерства економіки, валовий внутрішній продукт нашої держави у 2022 році скоротився на 30,4%, що є найбільшим падінням за новітню історію України.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА зазначає, що “українська економіка витримала тиск повномасштабної війни, продемонструвала свою міцність й готовність швидко змінюватися та адаптуватися до нових важких реалій. Це вдалось з одного боку, завдяки безпрецедентній підтримці наших країн-друзів та партнерів, за оцінками Міністерства фінансів, протягом 2022 року наша країна отримала 27,5 млрд доларів. Але, головне — не гроші, а люди. Наші громадяни та бізнес навчилися жити у суворих умовах, які диктує війна. І якщо у квітні минулого року головним завданням нації було — вистояти. То квітень 2023 ставить новий вектор — підготуватись відбудовувати країну після перемоги” – говорить Алла СТОЯНОВА.

📑Учасники форуму – Міністри закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс, Данії – Ларс Люкке Расмуссен, Естонії – Маргус Цахкн, Ісландії – Тордіс Гілфадоттір, Литви – Габріелюс Ландсбергіс, Норвегії – Аннікен Вітфельдт, Швеції – Тобіас Більстрьом, Заступник Державного секретаря МЗС Фінляндії Кая Зауер, представники Уряду України, депутати Верховної Ради, керівництво обласної військової адміністрації, голови громад, очільники міжнародних інвестиційних фондів, лідери громадських організацій, власники бізнесу, представники благодійних фондів.

📢В рамках церемонії відкриття, привітали учасників та гостей форуму, Голова Одеської обласної ради Григорій Діденко та Одеський міський голова Геннадій Труханов.

🤝Відкриваючи форум в.о.голови Одеської ОДА Борис Волошенков наголосив, що він є логічним продовженням ще одного важливого заходу, Міжнародного Саміту міст та регіонів, який відбувся за участі Президента України Володимира Зеленського, минулого тижня в столиці, де представники 17 країн підписали угоди та меморандуми щодо своєї участі у відновленні нашої країни після завершення війни.

📊Програма форуму була розділена на 5 дискусійних панелей:

✔Стратегічне бачення пріоритетів відновлення та розвитку України у післявоєнний час;

✔Стратегічне бачення пріоритетів відновлення та розвитку Концепція Одеського регіону;

✔Людський капітал – інвестиції в людину, інтеграція в майбутнє;

✔Одещина – логістичний та аграрний хаб для Європи;

✔Енергетична незалежність. Інноваційні рішення в промисловості.

💬Олена Іванова, керівник офісу роботи з територіальними громадами Агенції регіонального розвитку Одеської області підкреслює, що “Форум — відкриває старт для секторальних заходів. Ми ретельно опрацюємо кожний напрямок”.

💬Сергій Гриневецький депутат обласної ради акцентував увагу на тому, що “необхідно стратегічно підходити до планування відновлення. Потрібно зробити висновки з війни, прорахувати все, провести перепис населення. Враховувати важливо соціальні, економічні та екологічні чинники. Так, наприклад, зміна клімату — глобальна проблема. Одещина вже перетворюється в пустелю. Вочевидь, питання зрошення та агро стануть пріоритетними для вирішення. А для країни головний вектор може виглядати так: розвідка, наука та терпіння”.

🍀Саме аграрна дискусійна панель викликала серед учасників найбільший інтерес.

💬Маркіян Дмитрасевич заступник Міністра аграрної політики та продовольства України надав учасникам інформацію щодо чинних програм держпідтримки, зауважив, що “40 млрд доларів — це втрата агросектору. Але для допомоги нашим аграріям запущено декілька програм в рамках проєкт “єРобота”. Це й підтримка садівництва й можливість отримати до 7 млн грн на підприємство. Це й розвиток галузі переробки й дія програми “новий рівень: переробка”, де підприємство може отримати 8 млн. Головне — бажання. Агро — це одна команда, яка працює на перемогу”.

💬Михайло Брошков ректор Одеського державного аграрного університету звернувся до спікерів з проханням приділити увагу підтримки сектору агроосвіти, підкреслив “щоб відновлювати країну, ми повинні підготувати фахівців, які дійсно зможуть відродити велич житниці Європи”.

💬Алла Стоянова директор Департаменту під час презентації зрошуваних систем Одещині відмітила, що “використання гідротехнічної меліорації, зокрема зрошення, є засобом, який забезпечує гарантоване отримання врожаю сільськогосподарських культур незалежно від змін клімату. Відродження меліорації розпочинається саме з Одещини. Відновлення системи зрошення — це питання виживання фермерських господарств. Організації водокористувачів — це реальний механізм, визначений урядом для розвитку гідротехнічної меліорації земель в Україні. Фактично розпочато децентралізацію управління меліоративними мережами. Цей новий виток в історії меліорації земель дає не лише можливості для відновлення зрошення та дренажу в Україні, а є ключовим інструментом розвитку аграрного сектору економіки нашої країни загалом. Також важливе питання – перебудувати модель економіки. Ми не повинні бути сировим придатком. Ми країна, яка повинна розвивати переробку. Дуже показові цифри: Одещина займає перше місце з виготовлення продовольчої пшениці, але лідер по перероблюванню продовольчої пшениці — Туреччина. Перед нами стоять важливі завдання. Ми все відбудуємо, ми все налагодимо, ми повернемо всі наші території. Але на жаль, ніхто нам не поверне наших людей. Сьогодні жахливі події в Умані, Дніпрі, Українці, Донецьку. Втрачене життя. Ми завжди будемо пам’ятати ціну цієї жахливої війни. Це те, що мотивує нас боротися зараз. На полі бою й цілодобово на дипломатичному, інформаційному та економічному фронтах. Це те, що дає нам змогу планувати життя після війни. Наше українське вільне, суверенне й демократичне майбутнє. Обов’язково – мирне. Обов’язково – з розвитком” – говорить Алла Стоянова.

💬Анатолій Артеменко член Всеукраїнської аграрної ради відзначив, що “я особисто вдячний Аллі Стоянової, яка фахово сьогодні презентувала агросектор Одещини! Це дійсно професіонал своєї справи. Впевнений, що наша агрокоманда зможе побудувати нову країну”.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

и ещё 68

Статистика и объявления