РИНОК МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ


📊Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА звертає увагу аграріїв на динаміку розвитку мінеральних добрив у осінній сезон 2022 року.

Алла Стоянова, акцентує увагу на головному:

✅ за 7 місяців вироблено 660 тис т добрив взагалі. У мирний час це було нашою місячною нормою.

✅ імпорт за 7 місяців 317 тис т.

✅експорт 160.

“Спостерігається дефіцит балансу по газу, але це питання на контролі уряду і знаходиться в стадії вирішення. Поки що газу достатньо для роботи елеваторів, цукрових та інших заводів, а також для тваринників” – підкреслила Алла Андріївна.

Незалежні експерти підкреслюють, що в Європі спостерігається дефіцит виробничих потужностей, тож дефіцит добрив теж буде актуальним і для них. З липня не має квот/обмеження на експорт добрив. Необхідно лише мати ліцензію.

Алла Стоянова дає прогноз посівної 2023: “Скорочення посівних площ далі не буде. Споживаємо в 5-6 разів менше, ніж виробляємо. Відбудеться скорочення посівних площ кукурудзи, але за рахунок цього збільшаться площі олійних культур, а саме сої та соняшнику”.

Аналіз даних показує, що

✅Загальний об’єм постачання у травні-липні минулого року становив 1,48 млн т. З них, об’єм українського продукту становив 729,6 т. т., а імпортного – 757,7т. т.

✅У травні-липні цього року загальний об’єм відвантажень склав 382,4 т. т., що становить 26% від аналогічного показнику попереднього періоду (надалі – аппп).

Відвантаження українського продукту склали 258,6 т. т.(35% по відношенню до аппп), а об’єм імпорту склав 123,8 т.т (16% до аппп).

📢З березня по липень цього року об’єм виробництва азотних добрив склав 459,3 т.т., що у 5,2 рази менше по відношенню до аппп. Майже весь обсяг направляється на внутрішній ринок.

За цей період, з березня по липень, об’єм поставок вітчизняних азотних добрив склав 405,8 т.т(-3,7 рази), а імпортних азотних добрив –60,4 т.т(-6,8 рази).

З березня по липень об’єм виробництва складних добрив скоротився у 4,2 рази по відношенню до аппп.

За цей період, об’єм поставок українських вітчизняних добрив склав 55,9 т.т(-3,5 рази), а імпортних складних добрив –118,1 т.т(-6рази).

📜Таким чином, спираючись на поточну динаміку споживання та можливостей вітчизняних виробників та імпортерів, маємо наступну оцінку щодо ємності ринку в осінній сезон:

•В азотному секторі об’єм ринку становитиме 543,2 т.т., що складає 29% від минулорічного показника;

•В секторі складних добрив – об’єм NPK складе 146,1 т.т. (17% до аппп), а об’ємNP–119,6 т.т. (28% до аппп);

•В секторі калію об’єм споживання становитиме 45 т.т. (21% до аппп).

“Ми у нашої ситуації, коли війна та висока вартість добрив, повинні розуміти наскільки цінний кожен кілограм діючої речовини. Аграрії мають прикласти максимум своїх знань, умінь і досвіду, щоб вибрати вид добрив, форму азоту, терміни та норми для якомога ефективнішого їх застосування. Але я впевнена, що ми впораємось!” – каже Алла Стоянова.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

📊