ПІДТРИМКА УКРАЇНИ – ТЕМА РОЗМОВИ G7

Міністри сільського господарства обговорили на G7 підтримку України та захист продовольчої безпеки світу

💥Внутрішньополітична нестабільність, ймовірність спалаху конфліктів та масова міграція населення з країн Азії та Африки – усе це можливі наслідки продовольчого шантажу з боку росії та продовження блокади українських морських портів.Про це Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив на відкритті конференції міністрів сільського господарства G7 у Штутгарті 13 травня.

Він акцентував на необхідності створення впливової Організації країн-експортерів зернових та розповів про основні засади її діяльності.

💬«Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії і 3 млн тонн соняшникової макухи, а також інших культур. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче буде мати наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції», – розповів Микола Сольський.

Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА підкреслює, що подорожчання вартості зернових тягне автоматичне збільшення цін на інші базові продовольчі продукти в усьому світі – хліб, молочну продукцію, м’ясо та яйця. А особливо критичною ця ситуація буде для країн Азії та Африки, населення яких витрачає на харчові продукти до 40 % від своїх загальних розходів.

📑Україна бачить такі основні засади діяльності цієї організації:

✔встановлення граничних обсягів експорту зернових культур задля стабілізації цін і прогнозованості ринку;

✔розробка механізму щодо спрямування надмірних залишків с/г продукції на потреби «зеленого» сектору економіки;

✔застосування спільних обмежувальних заходів щодо недружніх дій імпортерів продовольства (особливо це стосуватиметься загороджувальних заходів третіх країн на імпорт продуктів переробки);

✔залишки зерна, що були законтрактовані третіми країнами, мають зберігатись у значній мірі в країнах-виробниках.

💬«Ніколи раніше ми в колі країн G7 не були такими одностайними у всіх відомствах: війна проти України також має серйозні наслідки для глобальної продовольчої безпеки», – сказав Федеральний міністр Ніччини Джем Оздемір на відкритті конференції міністрів сільського господарства G7.

💬«Ми на вашому боці! Сьогодні ми знову обговоримо, як ми можемо підтримати вашу країну та ваш сільськогосподарський сектор», – запевнив він, звертаючись до Миколи Сольського.Джем Оздемір також акцентував на терміновій потребі трансформації світових продовольчих систем – з боку виробництва та споживання, а також через вплив збройної агресії росії.

❗Протягом найближчих днів міністри сільського господарства G7 мають напрацювати спільні стійкі рішення, які дозволять забезпечити глобальну продовольчу безпеку та створити стабільну економічну основу для фермерів.