ГРАНТ НА ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО

З початком війни багато виробників зіткнулися з проблемами у забезпеченні продовження свого виробництва. Не виключення і виробники органічної продукції. Наразі вони мають можливість скористатися такими програмами підтримки органічних виробників.

❗Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА звертає увагу на те, що існує грантова програма «Підтримка органічного сектору в Україні», ініційована об’єднанням «Органічна Ініціатива»

💬За словами Алли Стояновой, “головною метою цієї програми є збереження та посилення спроможності органічного сектору України у середньо- та довгостроковій перспективі”.

💥На першому етапі програми підтримка буде надана у вигляді:

✔покриття витрат для проведення сертифікації органічного виробництва;

✔закупівлі органічних продуктів у виробників органічних продуктів (з подальшим поширенням серед внутрішньо переміщених осіб, вразливих верств населення тощо);

✔доступ до засобів захисту рослин, добрив та інших допоміжних продуктів, дозволених для використання в органічному виробництві, насіння, та інші види підтримки в галузі технологій органічного виробництва.

📌Максимальний розмір підтримки в рамках першого етапу програми складатиме 70 тис. грн (близько 2 250 швейцарських франків). Для отримання допомоги слід надіслати запит (форма заявки та бюджету) про надання термінової підтримки на електронну адресу info@organicinitiative.org.ua не пізніше 20 травня 2022 року.

❗З додатковими питаннями можна звертатися до Наталі Чоловської, президентки ЛМГО «Екотерра» за тел. +38 050-430-76-23.

📌Надзвичайна допомога органічному сільському господарству України – акція зі збору коштів від Німецького Фонду майбутнього для сільського господарства.

📑Наприкінці березня «Німецький Фонд майбутнього для сільського господарства» у співпраці із керівником проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» опублікував заклик до пожертвувань для надання безпосередньої допомоги органічному сектору в Україні. У цей складний час така акція має підтримати роками зростаючий український органічний рух та людей на органічних підприємствах безпосередньо в Україні, які постраждали або зазнали суттєвого негативного впливу через війну.

❗Українські органічні виробники можуть звернутися по допомогу для:

✔підтримки біженців, розміщених на органічних підприємствах (продукти харчування, проживання, логістика тощо);

✔фінансової підтримки для придбання засобів виробництва (наприклад, насіння, палива тощо) та збереження виробничих приміщень (усунення пошкодження будівель внаслідок війни);

✔фінансової (тимчасової) підтримки фермерів через втрату заробітку внаслідок воєнних дій;

✔створення нових робочих місць на підприємствах та тимчасової виплати заробітної плати для біженців, якщо вони працюють на цих підприємствах.

💬Цей перелік не є вичерпним, а складає лише вибірку з того, що може бути найнеобхіднішим для підтримки органічного сектору. Тому не виключено, що благодійна допомога може бути надана також і для інших потреб органічних господарств. Для подачі заявки виробникам слід заповнити форму та надіслати її до своєї спілки/асоціації, яка направить заявку до Німеччини. Або ж надіслати заявку безпосередньо на електронну адресу: coa-ukraine@afci.de. На даний час немає кінцевого терміну подачі заявок на отримання допомоги. Заявки для розгляду на першому етапі цієї програми приймаються до 20 травня 2022 року.

❗Заявка буде розглянута «Фондом майбутнього для сільського господарства».

На одне підприємство можна подати заявку максимально на 5 000 євро. В особливих випадках може бути ухвалено рішення про надання додаткових коштів.У разі виникнення запитань можна звертатися до Олександра Каліберди за тел. +38 050 469-24-64 (телефон, Viber або WhatsApp) або Ксенії Гулієвої за тел. +38 093-917-29-89 (через Viber).Звертаємо увагу, що використання коштів підприємствами за цією програмою підтримки має бути задокументовано шляхом надання звіту.