ЛІСОСМУГИ – ЗЕЛЕНА ВАРТА ПОЛІВ

📍15 вересня 2023 року в м. Одеса за ініціативою Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України було проведено науково-практичний семінар на тему «Відтворення та відновлення лісозахисних смуг з використанням малопоширених культур».

📜Ключові теми обговорення:

✔Інвентаризація земель під лісосмугами;

✔Проєктування нових полезахисних лісосмуг;

✔Відтворення та відновлення лісозахисних смуг з використанням малопоширених культур.

💬Раїса Вожегова директор Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України акцентувала, що Україна щорічно втрачає щонайменше 212 млн тонн зерна внаслідок вітрової ерозії. Зараз площа лісосмуг ледь сягає 1,5% від рілля, при розрахованій нормі в 3%. Цей дисбаланс призводить до посилення пилових бур та опустелювання територій.

💬Ольга Грабовецька кандидат біологічних наук підкреслила роль лісосмуг у стримуванні вітрів, утриманню вологи, захисту від суховіїв та пилових бур, що в результаті веде до підвищення врожаїв та створення екологічних коридорів і осередків біорізноманіття.

💬Людмила Свиденко кандидат біологічних наук запропонувала в якості додатка до лісозахисних насаджень використовувати ароматичні рослини, фітонциди яких зменшують кількість грибкових та бактеріальних інфекцій та надають можливість отримувати ефірну олію та додаткову рослинну сировину без збільшення площі насаджень.

💬Доцент Одеського державного університету Світлана Петренко поділилася досвідом в закладанні промислових насаджень актинідії ТОВ «Чорноморський альянс» Біляївського району Одеської області в партнерстві з французькою компанією Primland на загальній площі 23,5 га з використанням краплинного зрошування, та в декоративному садівництві.

💬“Польові лісосмуги – «зелена варта» полів, яка своїми зубчастими гребенями боронить українські лани від крижаних бореїв і палючих суховіїв, від втрати вологи ґрунтами, та більш того, формує комфортний мікроклімат для посівів. В Україні близько 440 тис. га лісосмуг, але відповідно до змін клімату їх потрібно вдвічі більше. Сьогодні відповідальними особами за лісосмуги є органи місцевого самоврядування, приватні землевласники, на території яких потрапили лісосмуги, та державні підприємства”, – говорить Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики Одеської ОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!