ІННОВАЦІЇ АГРОСЕКТОРУ

📍Знакова подія відбулась 21-22 вересня у стінах Одеського державного агарного університету – міжнародна науково-практична конференція “Інновації у сучасному агропромисловому виробництві”.

🤝ОРГАНІЗАТОРИ:

▪Національна академія аграрних наук України

▪Інженерно-технологічний інститут “Біотехніка” Національної академії аграрних наук України

▪Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України

▪Одеська державна сільськогосподарська дослідна станція

▪Одеський державний аграрний університет

🤝Незважаючи на військовий стан, в якому країна перебуває понад півтора року, досвідчені науковці разом з представниками влади плідно попрацювали та представили цікаві дослідження.

💬Як підкреслює Раїса Вожегова директор Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН “це і є наш фронт – освітній та науковий, який ми повинні гідно тримати до Перемоги та потім назавжи”.

📜Ключові теми конференції:

▪Новітні технології у рослинництві;

▪Інновації у садівництві, овочівництві та зберіганні плодоовочевої продукції;

▪Інновації у виробництві і використанні біологічних засобів захисту рослин;

▪Сучасні системи живлення сільгоспкультур і проблеми родючості ґрунтів за умов ресурсозбереження;

▪Вплив кліматичних змін на технології у агропромисловому виробництві.

🔱Грамотне та своєчасне застосування агроінновацій, як підрахували науковці ННЦ «Інститут аграрної економіки», дозволяє агровиробникам оптимізувати до 35% власних матеріальних витрат і збільшити дохід на 150–250 дол./га (через підвищення врожайності та валового збору).

Найпрогресивніші гравці аграрного ринку активно залучають у свої виробничі процеси широкий спектр новітніх науково-технічних рішень, як-от, наприклад, сучасні електронні автоматизовані системи у поєднанні з глобальною навігаційною супутниковою системою позиціювання GPS.

Сучасні геоінформаційні системи, крім інформаційної функції, здійснюють ще й кількісно-якісний аналіз стану рослин і керують процесом вегетації за допомогою механізмів оптимізації термінів виконання всього технологічного циклу й дотримання агротехнічних вимог із метою отримання запрограмованого врожаю із заданими якісними характеристиками.

👊🏻На сьогодні підтримка цифрового землеробства є одним із пріоритетних напрямів у Європі та світі.

Впровадження у аграрному виробництві цифрових технологій передбачає:

• здійснення моніторингу ефективності державних і власних витрат, а також перевірку доцільності надання допомоги господарствам, які претендують на субсидії від ЄС;

• сприяння стійкості агросектору, адже диджиталізація в сільському господарстві та точне землеробство мають величезний потенціал для сприяння стійкості агросектору та ланцюга вартості — від виробництва до споживання;

• інновації в сільському господарстві, зокрема, такі як GPS у тракторах або цифрові технології в сільській місцевості, можуть бути використані для залучення молоді. Завдяки цифровим технологіям можна зробити фермерство привабливим і цікавим навіть для молоді.

💬Інноваційні рішення Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА презентувала Наталія Смертенюк, заступник начальника управління – начальник відділу розвитку меліорації та рибного господарства, яка зазначила, що “цінність інновацій у світі дедалі більше зростає. Для більшості підприємств вони стають рушійним фактором у конкурентної боротьби. Однак не всі компанії, що стали на шлях інноваційного розвитку мають конкурентні переваги на ринку. І проблема для них найчастіше криється не у відсутності геніальних ідей та винаходів здатних вивести їх у лідери, а в невмінні організувати ефективний інноваційний процес, який починається від ідеї до успішного продукту на ринку. Для того, щоб інноваційна діяльність у сільському господарстві була активною та ефективною необхідно залучити чотири групи факторів: економічні та технологічні, правові та політичні, організаційно-управлінські, соціально-психологічні та культурні”.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!