РОЗМІНУВАННЯ УКРАЇНИ

⛳Близько 30% території України, а саме 174 000 кв. км, є потенційно небезпечними через замінування, повідомляє Європейська Бізнес Асоціація. Це унеможливлює роботу аграріїв, наражає їхнє життя на небезпеку та перешкоджає аграрному бізнесу.

✋🏻З початку року в Україні вже обстежено понад 150 тисяч га сільськогосподарських угідь з 470 тисяч га, запланованих до першочергового повернення протягом чотирьох років в господарську експлуатацію.

📢Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА інформує, що діє мобільний застосунок “Розмінування України”, який попереджає про загрозу при наближенні до небезпечних ділянок.

💻За допомогою додатка можна відстежувати місця виявлення вибухонебезпечних предметів (ВНП). Інтерактивна мапа показує можливі та вже підтверджені небезпечні зони, до яких не слід підходити, а при наближенні до таких ділянок застосунок одразу попередить про загрозу.

🔱Застосунок “Розмінування України” має розгорнутий каталог найбільш розповсюджених вибухонебезпечних предметів. У додатку є інструкція, яка пояснює, що потрібно робити при їх виявленні.

🤝Завантажити додаток можуть користувачі як Android, так і Apple.

✅Android – https://play.google.com/store/apps/details…

✅Apple – https://apps.apple.com/ua/app/розмінування-україни/id1612813056

▪Також у додатку можна оперативно сповістити співробітників ДСНС про виявлення вибухових чи підозрілих предметів і викликати саперів для перевірки та знешкодження небезпечних знахідок.

❗У випадку виявлення вибухонебезпечного або підозрілого предмета:

✅В жодному разі не торкайтесь підозрілого предмета. Не намагайтеся доторкнутися (рукою, ногою чи іншим предметом), пересунути, підняти або знешкодити підозрілий предмет. Не чіпайте покинуту техніку.

✅Відійдіть на безпечну відстань. Тримайте дистанцію від підозрілого предмета не менше 100 метрів.

✅Позначте місце, де знаходиться підозрілий предмет.

✅Попередьте про знахідку інших осіб поруч. Відведіть їх та відійдіть самі на безпечну відстань. Поінформуйте про знахідку. Офіційні канали повідомлень: екстрені номери 101 – ДСНС, 102 – Поліція

💬“За півтора року війни в наслідок агресії російської армії забруднено територію України, що співмірна за площею з країною Уругвай. В Україні налічується 349 імовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільськогосподарського призначення. Крім цього, розмінування – не тільки повільний, а й дорогий процес. 📍За оцінками Світового банку, розмінування України коштує від 2 до 8 доларів за квадратний метр й обійдеться близько 37,4 мільярда доларів протягом наступних 10 років. 💥Вибухівка вже завдала значних жертв. З початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року по липень 2023 року Організація Об’єднаних Націй зафіксувала 298 смерті серед цивільного населення від вибухонебезпечні предмети (22 загиблих – діти), 632 цивільних особи були поранені. Міжнародна організація з розмінування HALO Trust зафіксувала понад 2300 інцидентів з виявленням боєприпасів, що потребують знешкодження, і ці дані значно занижені. Прощу бути уважними та обережними, та встановити застосунок “Розмінування України”, – говорить Алла СТОЯНОВА директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!