РИБНА ГАЛУЗЬ: ОГЛУШЕНІ ВІЙНОЮ

💥18 липня 2023 року керівники рибогосподарських підприємств Одещини зустрічали поважних гостей. Представники Міністерства аграрної політики, народні депутати отримали можливість самостійно та об’єктивно оцінити фактичний стан рибної галузі регіону.

📍Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА розповідає, що відвідано три різнопланових господарства, а саме:

✅Компанія «Ройчер» м. Теплодар. На підприємстві виготовляється 16 видів сухих екструдованих кормів для прісноводних гідробіонтів – форелевих, сомових, коропових, осетрових та тіляпії. Більш того, працюють потужності, які забезпечують виготовлення понад 20 видів сухих екструдованих кормів (для домашніх тварин – собак та кішок).

✅Підприємство ПП «Дністер» с. Маяки. Рибодобувне підприємство займається прісноводним рибальством.

✅ТОВ «Вилковський рибзавод» м. Вилкове. Це рибоприймальний пункт, який окрім прісноводного рибальства, працює з переробкою та консервуванням риби, ракоподібних і молюсків.

📑За попередніми оцінками профільних експертів ФАО рибна галузь зазнала значного негативного впливу та втрат внаслідок військової агресії росії.

Загальні збитки цієї сфери у 2022 році оцінюються у 47 млн доларів. У промисловому рибальстві значну частку складають втрати, пов’язані із забороною рибальства внаслідок введення в Україні воєнного стану – йдеться про суму 17 млн 700 тисяч доларів.

Збитки, що пов’язані із пошкодженням рибопромислових потужностей, склали 7 млн доларів, а виробничих потужностей – 700 тисяч доларів.

За підсумками 2022 року вилов в Україні склав всього 10,2 тисяч тонн. Експорт риби скоротився до $42,4 млн (-26%).

Галузь потребує державної підтримки для розвитку.

💬Олександр ГАЙДУ голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики зазначив, що “під час військової агресії рф проти України рибне господарство поряд з іншими секторами аграрної галузі виступає важливим елементом продовольчої безпеки України та світу в цілому. Саме тому необхідно подальше втілення реформи рибної галузі та забезпечення сталого управління водними біоресурсами”.

💬Віталій ГОЛОВНЯ заступник Міністра аграрної політики та продовольства України підкреслив, що “Україна торік розпочала масштабну реформу системи управління рибним господарством. Схвалено Стратегію розвитку галузі рибного господарства до 2030 року, прийнято законодавство, яке забезпечує підґрунтя для цифровізації та дерегуляції у рибній галузі, розроблено низку нормативно-правових ініціатив, які спрямовані на створення сприятливих та рівних умов ведення бізнесу, залучення інвестицій у сектор аквакультури, розвиток марикультури”.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА акцентує, що “представники рибних підприємств показали, як галузь працює під час війни, де є найбільш гострі питання та надалі практичні поради, що потрібно робити, щоб дати поштовх для розвитку. Рибалки дуже хочуть виходити на воду працювати, бо це, по-перше, їхній заробіток. А по-друге, це допомога громадам: робочі місця, надходження до місцевих бюджетів.

В нашому Департаменті створено новий відділ, основною задачею якого є розвиток рибного господарства.

Впевнена, що разом, нам вдасться перезавантажити галузь.

Вдячна керівникам підприємств за відверту та плідну розмову” – говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

и ещё 76