ОДЕСЬКЕ ВИНО — ВИНО УКРАЇНСЬКОЇ ПЕРЕМОГИ

❗️06 вересня 2022 року на базі Одеської ОД(В)А відбулася робоча нарада з розгляду проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі регіону.

Зустріч пройшла під головуванням заступника голови ОД(В)А Олега Муратова та активною участю Алли Стоянової директора Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ООД(В)А.

💬“У листопаді 2021 року між нами, Одеською ОДА та Українською корпорацією з виноградарства і виноробної промисловості «Укрвинпром» було підписано Меморандум про співпрацю щодо забезпечення розвитку галузі виноградарства та виноробства України.

Ще тоді, ми чітко визначили пріоритетним напрямком популяризацію бренду «Українське вино», у тому числі за кордоном.

З початком війни перед галуззю постала низка гострих питань: залучення інвестицій у вітчизняну галузь виноградарства та виноробства, розширення експорту.

Галузь перебуває у скрутному становищі. Існує найгостріша проблема, пов’язана із реалізацією готової продукції.

Виноградарі вимушені викорчовувати виноградники.

Скорочення виноградників – знищує села, завдає шкоду бюджетам місцевих громад.

Виноградарство, зазвичай – єдине джерело доходу для сімей, залучених у виробничій діяльності. Сьогодні, ми напрацювали механізми, які зможуть посприяти на законодавчому рівні розвитку виноградарства та зможуть захистити виноробів» – зазначила Алла Стоянова.

✍🏻Володимир Кучеренко генеральний директор “Укрвинпром” презентував покроковий алгоритм дії законодавчого захисту та наголосив, що законопроект N°6010 потребує негайного винесення на розгляд ВР та прийняття його в цілому.

📍Михайло Брошков ректор Одеського аграрного університету закцентував на необхідності належної підготовки кадрів виноробної галузі.

“Ми маємо своє вино робити зі свого винограду, адже це поштовх до розвитку галузі та збільшення посадки виноградників. Створення виноградарського реєстру дає нам змогу якісного регулювання ринку, змогу відстежувати, скільки винограду вироблено, скільки вина з нього зроблено, і скільки вина є у залишках на кінець року” – підкреслила у своєму виступі Ірина Ковальова директор ННЦ “Інститут виногорадарства та виноробства ім. В.Є.Таїрова”

💬«Головне завдання – зібрати всі можливі пропозиції, проаналізувати та звернутися до Уряду з узгодженою позицією” – зазначив Олег Муратов.

💬“Саме наші Одеські вина займають лідерські позиції на світових виставках.

Це свідчить про те, що світова спільнота віддає перевагу якості української продукції, не зважаючи на війну.

І в першу чергу, це можливо завдяки відданості галузі наших виноградарів та виноробів, їх невичерпній насназі та жазі до справи життя – виробництва відмінного виноградного вина. Вочевидь, що головне питання для держави – не лише зберегти українські підприємства, а й знайти механізми, як підтримати їхню зацікавленість у подальшому розвитку. Сьогоднішня нарада та питання, які підняли виробники продемонстрували, що виноградарсько-виноробна галузь потребує негайної допомоги та впровадження державних інструментів стимулювання, спрямованих на заохочення виноробів вирощувати виноград та виготовляти вино.

Стан в українському секторі виноградарства та виноробства не покращується і внаслідок відсутності споживчого патріотизму.

На жаль, багато українців досі надають перевагу продукції з Грузії або Вірменії – країн, які допомагають росії обходити економічні санкції Заходу і продають свої вина у магазинах агресора.

Я хочу, щоб кожен усвідомив, що наше українське виноробство, наше одеське вино – це не лише економіка. Головне в іншому. Одеське вино – це наші історичні традиції, це наша культура, це важка праця наших людей. Більш того, наше одеське вино — це доля міжнародного іміджу України.

Недаремно саме наші винороби Одещини були запрошені взяти участь у La Cité du Vin аби на постійній основі представляти українську виноробну продукцію у цьому грандіозному культурному центрі.

Війна закінчиться нашою Перемогою, а от вино Перемоги має бути Одеським.

Об’єднуймо зусилля, щоб не лише зберегти галузь, а й примножити її потенціал”, – зазначила Алла Стоянова.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ