ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН НА ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

12 січня, Уряд підтримав проект постанови Кабінету Міністрів України, якою запровадив граничний рівень торговельної надбавки не вище 10% на деякі продукти харчування.

Так, постановою вносяться зміни до пункту 41(4) постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» на період дії карантину заборонено встановлювати торговельну націнку на:

✔хліб житньо-пшеничний;

✔батон;

✔крупу гречану;

✔цукор-пісок;

✔борошно пшеничне вищого ґатунку;

✔макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку);

✔молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці);

✔олію соняшникову;

✔яйця курячі категорії С1;

✔птицю (тушку курячу);

✔масло вершкове з жирністю 72,5%.

Гранична торговельна надбавка встановлюється з урахуванням рекламних, маркетингових та логістичних послуг, а також послуг з підготовки, обробки, пакування та інших пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачу.

Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин підкреслює, що «запровадження граничних торговельних надбавок на деякі продовольчі товари має істотну соціальну значущість. Граничний розмір торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами, стабілізує ринок роздрібної торгівлі продовольчими товарами та запровадить прозорий механізм ціноутворення».

ДІЄМО РАЗОМ!