ПЕРСПЕКТИВИ ЗРОШЕННЯ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Одещина – одна з головних житниць України. Щорічно регіон поповнює держрезерв декількома мільйонами тонн добірного зерна, якість якого високо цінують не лише в Україні, а й далеко за її межами. Але велика частина одеських сільськогосподарських угідь знаходиться в посушливій зоні.Завдяки правильно вибудуваній державної та обласної регіональної політики в Одеській області сьогодні реалізуються унікальні для України проєкти в області зрошуваного землеробства.

10 вересня Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин організувала та провела виїзну нараду міністра аграрної політики Романа Лещенко, першого заступника глави міністерства Тараса Висоцького, голови ОДА Сергія Гриневецького та глав аграрних Департаментів обласних адміністрацій з кожного регіону України.

В ході роботи аграрна делегація відвідала головну насосну станцію Нижньодністровської зрошувальної системи (с. Маяки), де було ознайомлення з сучасним станом ГНС та презентація проєкту підтримки ЄБРР з відновлення та реконструкції.Презентував проєкт висококваліфікований фахівець – заступник начальника Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю Олег Анатолійович Чижик. ЄБРР готовий виділити 92 млн $ США на реалізацію проєкту, що дасть можливість розширити поливні площі Нижньо-Дністровської системи з 12-ти до 40 тис. га.

Коротка довідка:
– Станція призначена для подачі води на зрошення земель в Біляївському та Овідіопольському районах.
– На площі 34,4 тис. га. Водозабір із р. Дністер в с. Маяки, ГНС побудована в 1968 році.

ГНС потребує реконструкції:
– підвідного каналу
– водозабірної споруди
– насосно-силового обладнання
– напірних водоводів
– грузопідйомне обладнання (козловий, мостовий канал та ін.)

Іншим пунктом порядку денного в аграрної делегацій був візит і ознайомлення з ДПС-1 (с. Маразліївка), а також обговорення перспектив розвитку Білгород-Дністровської зрошувальної системи.

Коротка довідка:
– Білгород-Дністровське міжрайонне управління водного господарствау 2020 році має укладені договори з 56 водокористувачами.

Алла Стоянова впевнена, що «Зрошення стає головним ресурсом, на якому базується аграрне виробництво Одеської області. Розвивати зрошення в регіоні дозволить комплексна робота з модернізації інфраструктури: так, під контролем і за повним сприянням голови ОДА Сергія Гриневецького Департаментом агрополітики впроваджуються 12 проєктів по відновленню зрошення в області, що дасть можливість планомірно збільшити поливні поля ще на 35 тис. га, залучити нових інвесторів і товаровиробників. На реалізацію даних проєктів планується залучення 350 млн грн.

Аграрії регіону зможуть отримувати більше води і створювати якісні системи зрошення за допомогою відновлених насосних станцій, рисових чеків та інших аграрних проєктів.