НА ОДЕЩИНІ МАЙЖЕ ЗАВЕРШИЛИ ПОСІВ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР

Станом на 1.05.2024 року по всім категоріям господарств посіяно всього овочів – 13,9 тис. га, у тому числі:

  • капусти – 0,7 тис. га
  • огірків – 1,2 тис. га
  • помідорів – 3,3 тис. га
  • цибулі – 3,1 тис. га
  • моркви – 0,9 тис. га
  • буряку – 0,9 тис. га
  • інші (нут, сочевиця, петрушка тощо) – 3,8 тис. га.

Загалом, по всіх категоріях господарств Одеської області в поточному році планується посіяти 14,7 тис. га овочевих культур, що становить 106,5% до рівня минулого року (13,8 тис. га), у тому числі:

  • капусти – 0,8 тис. га
  • огірків – 1,4 тис. га
  • помідорів – 3,6 тис. га
  • цибулі – 3,1 тис. га
  • моркви – 0,9 тис. га
  • буряку – 0,9 тис. га
  • інші – 4,0 тис. га.

З метою задоволення попиту населення та з врахуванням кон’юнктури ринку розширено посівні площі таких овочевих культур, як цибуля, помідори та буряк.

Враховуючи ситуацію, що склалася в Херсонській області – основному постачальнику кавунів, сільгосппідприємства Одещини збільшили посівні площі  баштанних культур на 109,4%  у порівнянні з 2023 роком, у тому числі:

  • кавунів на 108,7%
  • динь на 111,1%.

Традиційно найбільші площі посівів овочевих культур у сільгосппідприємствах Одеського – 2553,6 га, Білгород-Дністровського –      263,2 га та Ізмаїльського – 253,0 га районів.

За попередніми розрахунками валовий збір овочів очікується в межах  290 тис. тонн при нормі споживання населенням області 315 тис. тонн. Тобто, область практично забезпечує потребу в овочах шляхом власного виробництва. При цьому окремі види овочів, такі, як цибуля та помідори, по яких прогнозується перевиробництво, частково продаються в інші області.