АКВАКУЛЬТУРА – ПРІОРИТЕТНИЙ НАПРЯМОК

❗14 вересня 2023 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування відбувся круглий стіл на тему: «Сучасний стан та перспективи розвитку наукових досліджень у рибогосподарських водних об’єктах України». У заході взяли участь представники Мінагрополітики, Держрибагентства, НУБіП України, науковці рибної галузі та інші.

📢Під час зустрічі обговорювалися питання сучасного стану справ у галузі рибного господарства України, визначалися пріоритетні напрями наукових рибогосподарських досліджень, засади здійснення діяльності у сфері аквакультури та промислового рибальства, сталого використання водних біоресурсів у Азово-Чорноморському басейні.

🤝Розвиток аквакультури — питання, якому була приділена особа увага. По-перше, світова практика показує її високу ефективність та стрімкий розвиток. А по-друге. Це питання продовольчої безпеки.

💬«Аквакультура в Україні є третім за вагомістю джерелом тваринного білка після вирощування худоби та птиці. Крім того, розвиток сектору робить значний внесок у зайнятість сільського населення та населення прибережних територій», – наголошує Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

📜У ході наради було зроблено наголос на важливості використання статистичних методик, а саме – повних статистичних даних з рибних запасів та промислових уловів, яких неможливо досягнути без проведення якісних та повноцінних наукових досліджень.

💬Сергій Хуторний головний спеціаліст Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА виступаючи, зазначив, що “у розвитку рибної галузі України зараз головними задачами є вирощування якомога більше різноманітної продукції аква- та марикультури – риби та ракоподібних, а також збереження існуючого біорізноманіття, що потребує особової уваги в умовах воєнного стану. Все це неможливе без розвитку наукової складової та імплементації сучасних європейських та світових методик і розробок, які базуються на принципі сталого розвитку”.

📑Виступаючі акцентували, що сучасний стан української рибогосподарської науки в силу як об’єктивних, так і суб’єктивних причин не відповідає європейським вимогам. Так, директор Інституту гідробіології НАН України член-кореспондент, докт. біол. наук, професор С.О. Афанасьев зазначив, що фахівці-іхтіологи найчастіше обирають роботу за кордоном, від чого суттєво страждає українська іхтіологія. Разом з тим, сучасні європейськи правила оцінки екологічного стану природних вод мають базуватися в тому числі на ряді іхтіологічних показників. Особливо гостро ця проблема стоїть для транскордонних басейнів Тіси, Дністра та Дунаю. Таким чином стає очевидним, що подальший розвиток як рибогосподарчих наук, так і класичної іхтіології в Україні наразі неможливий без імплементації сучасних європейських методик та вимог.

💬«Споживання риби та морепродуктів у світі продовжує зростати. Україна має найбільшу площу прісноводних ресурсів, придатних для риболовлі й аквакультур у Європі – понад 1 млн га., 49 тис. водних об’єктів рибного господарства (стави, озера та малі водосховища), частина з яких розташована саме в Одеській області. Крім експортних перспектив, є потенціал до збільшення споживання на внутрішньому ринку. Україна з її природним потенціалом може доєднатися до гравців світового ринку аквакультури”, – говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!