РИБНА ГАЛУЗЬ: ВІДКРИТА РОЗМОВА

📌20 липня в м. Ізмаїл відбулися виїзні комітетські слухання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на тему «Рибна галузь: простежуваність від вилову до споживання».

💥Україна має величезний потенціал рибних ресурсів, один з найбільших у Європі. Рибне господарство виступає важливим елементом продовольчої безпеки.

У комітетських слуханнях взяли участь:

✔Олександр Гайду, голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики;

✔Степан Чернявський, заступник голови Комітету;

✔Артем Чорноморов, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі;

✔Олександр Старинець, керівник секретаріату Комітету;

✔Віталій Головня, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України;

✔Ігор Клименок, т.в.о. Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України;

✔Алла Стоянова, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації;

✔Тетяна Грищенко, народний депутат;

✔Валерій Стернійчук, народний депутат;

✔Богдан Торохтій, народний депутат;

✔Владислав Карпенко, керівник групи з розвитку продуктивності і доступу до ринків Програми USAID АГРО;

✔Родіон Абашев начальник Ізмаїльської районної військової адміністрації;

✔Олександр Шлапак, директор Всеукраїнської федерації роботодавців рибної галузі України;

✔представники підприємств рибної галузі Одещини.

❗Ключова тема зустрічі – експериментальний проєкт щодо проведення аукціонів з продажу права на укладення договорів на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах шляхом електронних торгів» згідно Постанови КМУ № 1479.

📑Учасники наради:

✅обговорили питання щодо регулювання термінів проведення рибного аукціону. Вирішено розглянути пропозицію проводи не раз на рік, а на чотири роки, паралельно з виділенням квот у розмірі 20% з таким розрахунком, щоб через чотири роки повністю вийти на розподіл за аукціонами;

✅акцентували увагу на перспективності розвитку аквакультури за рекурциляторним принципом;

✅розглянули питання щодо необхідності уніфікації правил любительського та спортивного лову;

✅вивчили питання необхідності внесення законодавчих змін до використання Рибоприймальних пунктів(РПП);

✅обговорили проєкт Закону України «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства».

💬“Реформа рибної галузі стартувала на початку 2023 року. Згідно з постановою від 30 грудня 2022 року, ліміти на вилов біоресурсів розподіляються лише через аукціон. Сьогодні завдяки нововведенням всі рибалки на рівних умовах можуть отримати ті лоти, які вони бажають. Для цього їм необхідно зареєструватися на платформі Prozorro.Продажі, взяти участь в аукціоні. Нагадаю, що однією з істотних змін є запровадження урядом електронних торгів, що дає можливість долучитися до рибного бізнесу новим суб’єктам господарювання”, – говоріть Алла СТОЯНОВА.

💬“Реформа рибної галузі в цілому передбачає цифровізацію, дерегуляцію та євроінтеграцію. На сьогодні вже прийнято законодавство, спрямоване на активізацію євроінтеграційних процесів у галузі рибного господарства України. Наразі з урахуванням положень права ЄС триває напрацювання низки інших проєктів нормативно-правових актів, покликаних на підвищення якості та ефективності систем контролю рибальства, створення сприятливих умов для ведення рибного бізнесу, розвитку аквакультури», – зазначив Віталій ГОЛОВНЯ.

💬“Якщо робити короткий огляд ринку вітчизняної аквакультури, то найкраще за будь-яких слів, скажуть цифри. За даними ФАО в Україні споживання на душу населення складає 12 кг, при тому, що середній світовий рівень – це 22 кг. При всьому потенціалі, який має Україна, зараз 70-80% риби та морепродуктів є імпортного походження (394 000 тонн). Тому реформа рибної галузі — це дійсно шанс перезавантажити та дати поштовх для розвитку”, – говорить Владислав КАРПЕНКО, який виступив з доповіддю “ДОСВІД ПРОГРАМИ USAID АГРО ЩОДО РОЗВИТКУ АКВАКУЛЬТУРИ”.

💬“Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання та сподівається на подальшу плідну співпрацю з представниками виконавчої гілки влади, наукових установ, громадських об’єднань”, – підкреслив Олександр ГАЙДУ.

“Реформування галузі позитивно вплине не лише на рибалок, але й на громади, бо вони залишаться зі своїм промислом, а працівники — на своїх робочих місцях. Іншими словами: населення отримає роботу, а місцеві бюджети — поповнення казни. Вдячна за прямий та відкритий діалог з представниками рибогосподарських підприємств Одещини”, – акцентує Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

и ещё 40