ОДЕЩИНА — ЛОКОМОТИВ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФОРМИ МЕЛІОРАЦІЇ

❗30 березня в Одеській обласній державній адміністрації відбулась профільна нарада з водокористувачами щодо стану реформи галузі меліорації та готовності зрошуваних систем до поливного сезону 2023 року.

🤝Зустріч ініційована Аллою Стоянової директором Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА з метою підсумовування напрацювань районних нарад та спільної розробці механізмів розв’язання актуальних питань.

📢Спікери та ключові теми обговорення:

✔Алла СТОЯНОВА директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА з темою «Щодо наступних кроків з подальшого впровадження комплексної реформи в галузі меліорації Одеської області»;

✔Тарас КОТ перший заступник голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України з темою «Щодо наповнення Придунайських озер. Можливості модернізації системи менеджменту гідрологічної інфраструктури для розчистки обмілілого та замуленого Кислицького рукаву як одного з джерел наповнення озер»;

✔Сергій КУБАХ керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного та сільського розвитку – АГРО з темою “Програми підтримки водокористувачів”;

✔Павло БУЛАНОВИЧ директор Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОВА з інформацією про стан розчистки каналів до Придунайських водойм.

💬Нараду відкрив Сергій Підгайний заступник голови Одеської ОВА, який зазначив, що “відновлення зрошення – стратегічно важливе питання для нашої області. По-перше, це стосується продовольчої безпеки України, що особливо важливо у період воєнного стану! По-друге, втілення реформи дозволить ефективніше реалізовувати аграрний потенціал Одещини, зокрема, збільшити обсяг виробництва агропродукції, створити нові робочі місця, залучити інвестиції та стимулювати розвиток бізнесу на селі”.

🍀Зрошувані землі Одещини, а це 226,8 тис. га, займають приблизно 11% сільгоспугідь області й забезпечують виробництво понад 40% кормів, 80% овочів, 100% рису й більш як 20% зернових культур від усієї отриманої валової сільгосппродукції нашого регіону. З 1993 року через відсутність фінансування будівництво й реконструкцію меліоративних систем було припинено.

З ініціативи Алли Стоянової було розроблено Дорожню карту втілення реформи меліорації на Одещині, яка обговорювалась з вченими, керівниками сільгосппідприємств, фермерами.

💬“Ми є кандидатом до вступу в Європейський Союз, я не знаю іншої такої країни, яка б в умовах воєнного стану мала б робочу економіку, успішно боронила свої кордони та робила реформи! Акцентую, такі потужні реформи. Ми на даний час відпрацювали всю нашу область на предмет створення об’єднання водокористувачів, було проведено 7 профільних нарад. Майже кожного аграрія ми ознайомили з покроковим алгоритмом щодо створення ОВК. Я, зі свого боку, хочу подякувати кожному керівнику за активну позицію, за готовність працювати над відродженням меліорації та відновленням України!” говорить Алла Стоянова.

💥Одеська область сьогодні є лідером з проведення реформи – створено 11 ОВК. Це найкращі показники по всій країні. Необхідно враховувати, що поновлення меліоративних систем йде першим номером серед загальнонаціональних проєктів Плану відновлення України за напрямом «Нова аграрна політика».

💬Сергій Кубах керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО учасникам зустрічі підкреслив, що “через військову агресію росії збитки в агросекторі гідротехнічної меліорації орієнтовно становлять 200 млн доларів. Нам всім разом належить відновлювати країну. І вже є декілька проєктів. Причому Одещина у центрі уваги. Водокористувачі саме вашої області задають темп для всієї крайні, одна з ваших ОВК попередньо є переможцем у нашої програми. Звертаю увагу, що учасниками програм міжнародної підтримки можуть стати вже створені ОВК та потрібно бути зареєстрованими у ДАР”.

👊🏻Свого часу в Одеській області було збудовано приблизно 60 зрошувальних систем, які обслуговували майже 250 тисяч гектарів сільгоспугідь. Особливої уваги вимагають державні мережі, такі як Дунай-Дністровська зрошувальна система (49,7 тис. га) – це складний технологічний комплекс, що включає 16 водоймищ обсягом 60 мільйонів кубометрів, 274 насосні станції і кілька тисяч інших гідротехнічних споруд.

🔱Спікери наради всебічно розглянули питання втілення реформи, наявні можливості отримання державного та міжнародного фінансування. Присутні водокористувачі змогли напряму поставити гострі питання та отримати фахові відповіді. Комплексний підхід організаторів наради дозволів підняти гострі проблеми наповнення водою озер та розчистки каналів, тому що вирішити проблеми меліорації неможливо без поліпшення стану малих, середніх і великих водойм.

📍Було вивчено стан наступних каналів:

✔Орловський;

✔Громадський;

✔Міжколгоспний;

✔Трубчатий переїзд вздовж оз. Катлабух біля с. Багате.

❗Окрему увагу було приділено оцінці стану Кислицького рукаву та лиману Сасик.

💬Павло Буланович директор Департаменту природних ресурсів Одеської ОВА зазначив, що “в області нараховується понад 150 малих річок. Тільки назви та висохлі річища свідчать про те, що тут колись плескалася вода. Екологічна катастрофа зі зникненням малих річок уже не перспектива, а реальність наших днів, що необхідно вживати термінових заходів з відновлення водного балансу в Бессарабії, необхідна підготовка плану дій і заходів з охорони та відновлення Придунайських водойм”.

💬Родіон Абашев начальник Ізмаїльської військової адміністрації підкреслив, що “Ізмаїльщина знаходиться в зоні посушливого клімату. Найбільш від посухи потріпає аграрний сектор. Враховуючи це, необхідно обов’язково проводити наповнення водойм, здійснювати розчистку каналів, які через надмірне замулення поступово знижують свою пропускну здатність. Дунайська вода за допомогою насосів і водопроводів підійматися у водоймища, після яких є ще кілька етапів підйому, перш ніж вона ввійде в річище наземних каналів. Підтримка всієї складної системи в робочому стані позначається на вартості — вода тут дуже дорога”.

❗У результаті круглого столу учасники ухвалили низку рішень та завдань:

✅визначити плановий обсяг води та передбачити фінансування у бюджеті;

✅з 01 травня МУВГ повинно робити прогноз на 45 діб, звітувати кожні 15 діб на постійної основі;

✅прорахувати вартість води;

✅направити низку звернень до профільних Міністерств щодо розв’язання питання фінансування планового обсягу води на 2023 рік;

✅створити робочу групу з питань збереження водойм та ін.

💬Алла Стоянова акцентує, що “проєкт відновлення і подальшого розвитку зрошення Одещини може стати локомотивом економічного відродження країни та визначальною складовою перетворення України у світового продовольчого лідера”.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!