ВИНО З ПРИСМАКОМ ВІЙНИ

🔴Одеські винороби та виноградарі працюючі під обстрілами отримують міжнародні відзнаки.

📍06 березня в Одесі пройшла підготовча нарада до Комітетських слухань Верхової Ради – реформування виноробно-виноградної галузі – “Сучасні проблеми виноградарства та виноробства Одеської області на шляху до вступу України до Європейського Союзу в умовах воєнного стану”.

💬Організатор зустрічі Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА зазначає, що “повномасштабна війна значно вплинула на українське виноробство.

На початку 2022 року в Україні було майже 180 виноробень, суттєва частка яких знаходилась саме на півдні: Миколаївська, Херсонська та наша Одеська області.

З початку війни наші винороби стикаються з серйозними викликами.

Як збирати врожай?

Як виноград переробити?

В які пляшки розлити?

В Гостомелі знищено завод, який виробляв пляшки для більшості виноробень Одещині.

Безумовно, можна знайти постачальників за кордоном, але це вплине на вартість.

Й все ж, наші виноградарі та винороби не складають руки, попри все, вони приймають участь у міжнародних виставках та вина Одещини підкорюють світ” – говорить Алла СТОЯНОВА.

🔥Головна проблематика обговорення:

✅превалювання імпортної виноробної продукції над вітчизняною на українському ринку вин;

✅невиправдано низькі мінімальні роздрібні ціни на вина, які востаннє в Україні підвищувались у 2018 році;

✅високе податкове навантаження на виноградарсько-виноробну галузь;

✅зменшення обсягів експорту вітчизняної виноробної продукції;

✅нерегульоване використання географічних зазначень на українському споживчому ринку;

✅відсутність системного контролю за якістю та безпекою виноробної продукції.

💙💛Одещина — серце виноробства України.

❗Ключові показники:

✔️70% загальної площі насаджень України знаходяться саме в Одеській області;

✔️24 тисячі гектар, з них 9000 гектар – столових сортів винограду і 14000 – технічних сортів для виробництва вина;

✔️від 5000 до 7000 постійних робочих місць у сільській місцевості, а в сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють майже 4500 людей.

💬Максим Марченко начальник Одеської військової адміністрації відмітив, що “Обласна військова адміністрація приділяє значну увагу розвитку виноградарсько-виноробної галузі регіону. За останній час на підтримку цього сектору АПК з обласного бюджету спрямовано понад 5 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів створено та ведеться Кадастр виноградників і розроблено карту земель, придатних для розміщення нових плантацій виноградників, яка враховує цілий ряд важливих природних і ґрунтових факторів, що сприяють довголіттю і продуктивності майбутніх насаджень. Також спеціалістами галузі продовжується робота над створенням в області регіональної системи географічних зазначень та опрацьовується мережа контрольованих найменувань територій, що сприятиме в майбутньому просуванню наших вин на європейський та світовий ринок вина».

💬Олександр Гайду голова аграрного комітету Верховної Ради України звернув увагу на плани державної підтримки галузі “цього року ми продовжуємо підтримку, адже хочемо допомогти зберегти роботу виноробів та розвивати галузь. На цей рік заплановані гранти на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства – 1 мільярд гривень.

В українців буде робота та продукція. Навіть у ці нелегкі часи маємо розвивати виноградарство і всю аграрну галузь в цілому. Минулий рік показав, що половина усього експорту – це якраз аграрна продукція. Тож це важливо для усієї економіки України”.

💬Алла Стоянова акцентує, що “виноградарство та виноробство – це податки до громад, це валютна виручка від експорту та головне – робочі місця, головне – люди, що працюють на рідній землі. Для допомоги підприємствам, які вирощують та переробляють виноград впроваджено низку програм, які працюють через єдиний державний аграрний реєстр (ДАР). Тож, закликаю кожне підприємство зареєструватися та отримувати всі привілегії та можливості від держави та європейських донорів. Наш Департамент надає постійні консультації та допомогу виноробам регіону, щоб вони мали можливість не лише зберегти, а й розвивати свої підприємства”.

📩За підсумками зустрічі було розглянуто та підтримано Резолюцію, низку напрацьованих рішень, розроблену робочою групою при Департаменті агрополітики області.

Обговорення та розгляд наданих ініціатив відбудеться на комітетських слуханнях 14 березня за участю директора Департаменту аграрної політики у м. Київ.

☝️Для тих, хто не зміг долучитися або не встиг надіслати свої пропозиції до сьогоднішньої наради ПРОПОНУЄМО надіслати повідомлення або листи до нашої офіційної групи Департаменту у Viber “Вино та Виноград ОДЕЩИНИ”.

✨️Чекаємо на Ваші пропозиції до 10 березня.

https://invite.viber.com/?g2=AQAwlv9NItmEOVCNoPdoJ3RSefC6ZTrnblKxkNG56YwQ3bFVJ4VbW3Y1DjZab7fJ

🔥Сподіваємось, що виноградарям Одещини цього літа вдасться зібрати врожай Перемоги!

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!