РОЗВИТОК КООПЕРАТИВІВ

💥21 лютого відбулося засідання Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу під головуванням Голови Комітету Іванни Климпуш-Цинцадзе.

📑Міністерство аграрної політики та продовольства представило та підтримало два альтернативні Законопроекти №4457 від 03.12.2020 та № 4457-1 від 22.12.2020 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сільськогосподарських кооперативів

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА зауважує, що “для сільгоспкооперативів діє Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію» від 21.07.2020 № 819-IX. Він об’єднав малий і середній агробізнес. Основні види діяльності сільгоспкооперативу: виробництво, переробка, заготівля, закупівля, зберігання, збут, продаж сільгосппродукції; постачання засобів виробництва і матеріально-технічних ресурсів; інші види сервісного обслуговування членів кооперативу, зокрема надання технологічних, транспортних, меліоративних, ремонтних, будівельних послуг, послуг з ветеринарного обслуговування тварин і племінної роботи, з бухгалтерського обліку і аудиту, науково-консультаційного обслуговування (ч. 1 ст. 5 Закону № 819). Необхідно враховувати. що сільгоспкооператив може здійснювати один або декілька видів діяльності. Отже, сільгоспкооператив фактично може бути багатофункціональним, перероблювальним, виробничим або обслуговуючим. Об’єднання аграріїв у кооперації дозволить зміцнити агросектор” – говорить Алла Стоянова.

💬«Мінагрополітики підтримує обидва законопроекти. Проте проект Закону, поданий народними депутатами, є дещо ширшим і вирішує питання запобігання подвійному оподаткуванню с/г кооперативів при виплаті патронажних дивідендів його членам. Така практика поширена в Європейському Союзі, в США, Канаді та в багатьох інших країнах», – зазначив радник Міністра аграрної політики та продовольства України Михайло Соколов.

📜Дані проекти закону були підтримані членами Комітету та визнані такими, положення яких не суперечать Угоді про асоціацію, праву Європейського Союзу та/або міжнародно-правовим зобов’язанням України.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!