ГРАНТИ ДЛЯ АГРОСЕКТОРУ

📢💥До 7 млн грн в одні руки (одне господарство) — урядова програма “єРобота”, згідно з якою аграрії матимуть змогу отримати гранти від держави на розвиток свого бізнесу.

Головна мета проекту – забезпечення продовольчої безпеки держави у період війни та створення сотень тисяч нових робочих місць.

📌Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА ретельно проаналізувала документи та радить аграріям звернути увагу на низку важливих моментів.

💬“Як писав Ченнінг: “Помилки – це наука, яка допомагає нам рухатися вперед”. Але, багатьох помилок можна уникнути, якщо вчасно проаналізувати стан справ. Типові недоліки під час формування пакету документів:

• проекти висадки насаджень та модульної теплиці розроблені не належним чином;

• площа земельної ділянки в поданій заяві не відповідає площі поданому проекту створення насаджень;

• невідповідність проектів висадки насаджень критеріям, визначених у додатку 2 до Порядку прийняття рішення Мінагрополітики про надання гранту для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 липня 2022 року за № 447, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 19 липня 2022 року за № 801/38137 (наявність водозабору, зрошення тощо);

• невідповідність суб’єкта господарювання щодо провадження діяльності у сфері вирощування сільськогосподарських культур, згідно з класифікацією видів економічної діяльності;

• відсутні деякі сторінки в поданому проекті висадки насаджень.

❗Якщо виникнуть питання та буде потрібна допомога, звертайєтеся до фахівців нашого Департаменту. Щодня працює гарача лінія за номерами +38 096 492 62 75, +38 096 186 16 51” – підкреслює Алла Стоянова.

📊За даними «Ощадбанку», який за рішенням уряду став уповноваженою установою нової програми та видаватиме кошти, через «Дію» на початок серпня надійшло понад 5 тис. заявок. Найбільше подано заявок на мікрогранти, тобто на суму до 250 тис. грн, близько 200 заявок надійшло за програмою переробки, менш активними є програми з садівництва та виноградарства і створення модульних теплиць.

🔴Нагадуємо про умови

✅Тепличне господарство:

Грантова програма з компенсації вартості теплиць допоможе залучити аграріям до 7 млн грн.

Умови участі у програмі:

• Гранти надаються на будівництво однієї модульної теплиці орієнтовною площею 2 гектари (від 1,6 до 2,4 га) відповідно до типового проекту. Кількість створених робочих місць має бути має бути не менше 40 .

• Передбачено співфінансування з отримувачем у такому співвідношенні для першої 1000 заявок: не більше 70 % (але не більше 7 млн грн) вартості проекту будівництва модульної теплиці — за рахунок грантів, не менше 30 % — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних). Для всіх наступних заявок за рахунок грантів — не більше 50 % (але не більше 5 млн грн) вартості проекту будівництва модульної теплиці, за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних) — не менше 50 %.

• На один грант може претендувати лише один отримувач із урахуванням пов’язаних із ним осіб. Однак, звертаю увагу, отримувач може надати заявку на отримання грантового фінансування по кожному напрямку: Своя справа, Свій сад, Своя тепліця, Переробка. Тобто одно господарство може отримати 4 проект а.

• Реалізацію проекту будівництва модульної теплиці отримувач повинен здійснювати на землях, право власності та/або користування на які підтверджено належними правовстановлювальними документами на строк не менше семи років.

Учасник програми зобов’язаний встигнути реалізувати проект за 12 місяців. Щонайменше протягом трьох років він має продовжувати діяльність у теплиці та сплачувати податки й збори.

✅Гранти для садівництва, ягідництва та виноградарства:

Грантова програма з компенсації створення садів дозволяє залучити від 140 тис. до 400 тис. грн за гектар. Площа території саду має бути від 1 до 25 га.

Умови участі у програмі.

• Розробити проект плану висадки насаджень, який що має містити такі розділи: пояснювальну записку, генеральний план, кошторисну документацію, паспорт робочого проекту.

• Мати у власності чи правокористуванні не менше ніж 7 років землю площею від 1 до 25 га.

• Офіційно працевлаштувати працівників згідно умов Порядку.

• Бути готовим взяти на себе від 30 відсотків витрат.

💬Держава працює, щоб допомогти агросектору; аграрії працюють, щоб забезпечити продовольчу безпеку своєї країни. Єдиною командою бізнес та влада – запорука наближення Перемоги” – підкреслила Алла Стоянова

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!