ПРОДОВОЛЬЧИЙ ФРОНТ: АГРАРІЇ ОДЕЩИНИ — НАДІЙНИЙ ТИЛ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

🔴16 липня начальник Одеської військової адміністрації Максим Марченко та Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОВА з робочим візитом відвідали низку сільськогосподарських підприємств Бессарабії.

👍Контроль за перебігом збиральної кампанії, перевірка роботи агропереробних підприємств, зустріч та відкритий діалог з керівниками фермерських господарств – ключові завдання робочої поїздки.

📊Одеська область – один з найбільших виробників сільськогосподарської продукції в державі, тому ситуація в цьому секторі економіки завжди знаходиться під увагою обласної державної адміністрації.

Всупереч військовим реаліям аграріями зібрано вже понад 50 % урожаю. Середня врожайність зернових не перевищує 24 центнерів з гектара. Особливо складна ситуація в придунайських південних районах – Ізмаїльському, Болградському, де за оперативними даними намолочують по 15 центнерів з гектара відповідно.

💬Максим Марченко у ході наради з агровиробниками зауважив, що «тривають жнива. Хочу подякувати всім нашим аграріям, що ми з хлібом. Колись ці літні дні звалися «битвою за урожай». Тоді це була вимушена алегорія. Зараз, на жаль, жорстока реальність. Наші захисники боронять рідну землю на фронті, а фермери – забезпечують продовольчу безпеку. Так от, одеські аграрії засівали українські ниви – вони і зберуть наш хліб. Ми не дозволимо російським окупантам знищити чи вкрасти ані колоска одеської пшениці» – підкреслив Максим Марченко.

💬Алла Стоянова звернула увагу на те, що «на сьогодні, аграріями Одещини обмолочено 40% засіяних площ і намолочено більш як 900 тисяч тонн зерна. Головна хлібна культура озима пшениця в середньому дає по 23 центнери з гектара. Україна вже п’ятий місяць прикриває Європу і бере на себе удар озвірілих російських окупантів. А до цього наша держава годувала практично весь світ. Ці посівна та збиральна кампанії є найскладнішими за всі роки української незалежності. Проте національну економіку поставити на паузу не можна. Пшениця є ключовим товаром для забезпечення продовольчої безпеки. Саме Україна експортує 10% від усього світового продовольчого запасу. Тож потрібно формувати надійний тил і жити далі. Українцям не потрібно боятися продовольчої кризи. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, наша країна сьогодні має запаси пшениці на 2 роки, олії – на 5 років, кукурудзи – на 1,5 року. Але хвилюватися, навпаки, треба іншим країнам. Україна займає перше місце у світі за експортом соняшникової олії. Друге – за експортом ячменю та ріпаку. Третє – за експортом жита. Від постачання українського зерна залежить 400 млн людей у світі. Це переважно жителі Африки, Близького Сходу та Південно-Східної Азії. Деякі країни мають запаси продовольства лише на три-шість місяців. А поки ЗСУ захищають нас на фронті, ми в тилу викладаємось на повну, щоб в Україні був і хліб, і до хліба. Наші захисники нас не підводять, і ми не маємо права їх підвести” – зазначила Алла Стоянова.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

Фото за посиланням

https://www.facebook.com/112107041148632/posts/pfbid0ZXuwdk3MZF6dS3DuTNymgXT62uTsE1vCzU6j1ECqVUSFNumiodESKruKbWrZ1fZ5l/