АГРАРНА ОДЕЩИНА — СКЛАДОВА ЛАНКА ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

22 лютого відбулась колегія обласної державної адміністрації під головуванням Сергія Гриневецького.

Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин виступила з аналітичної доповіддю «Стан та перспективні питання подальшого розвитку агропромислового комплексу Одеської області»

Головні тезиси:
– Минулий рік видався сприятливим для агротоваровиробників Одеської області. Індекс сільськогосподарської продукції у 2021 році зріс у порівнянні з минулим роком і становив 190,%, у тому числі в рослинництві він склав 210,%, тваринництві – 93%.

– У 2021 році господарствами всіх категорій зібрано 5,3 млн тонн зерна, при врожайності зернових культур 42,7 ц/га.
Лідерами по врожайності зернових культур серед сільськогосподарських підприємств області за підсумками торішніх  жнив були ТОВ «Агромодуль» Болградського району, в якому зібрали по 74,1 ц/га на площі 1,2 тис. га (керівник Желясков Денис Іванович), СФГ «Вікторія» Білгород – Дністровського району де з площі 3,6 тис. га отримано по 74 ц/га (керівник господарства Кожухаренко Віктор Олександрович), ВАТ «Шампань України» Болградського району, де зібрано по 68,2 ц/га на площі 1,5 тис. га (керівник Дерменжі Афанасій Зіновійович).
Понад 45 тис. тонн зерна було намолочено в СФГ «Балкани» Білгород – Дністровського району (керівник Златов Радослав Миколайович), 32,2 тис. тонн у СФГ «Колос» цього ж району (керівник Юрескул Борис Петрович), 30,2 тис. тонн у ТОВ «Агропрайм Холдинг» Ізмаїльського району (керівник Ігнат Лариса Іванівна).
Область вперше у своїй історії подолала 5 млн рубіж по валовому збору зернових та зібрала майже 1,3 млн тонн олійних культур, що теж є найкращим показником за всю її історію.
Валові збори картоплі та овочів практично забезпечують потреби населення в зазначених продуктах споживання.
Через несприятливі погодні умови на 16,4% зменшилось виробництво винограду.
– Не зважаючи на рекордний урожай зернових культур, через об’єктивні причини (здорожчання світових цін на енергоносії та зерно) спостерігається зростання цін на хліб та хлібобулочні вироби. Щоб не допустити паніки на ринку хлібобулочних виробів та інших соціально важливих продуктів споживання держава вжила ряд заходів, серед них пільгові ціни на газ для виробників такої продукції та державне регулювання цін на соціально значущі продукти.
В області утворено резерв продовольчого зерна пшениці на період до збирання врожаю поточного року та внесено зміни до регіональної Програми «Аграрна Одещина», згідно з якими 10 млн грн коштів обласного бюджету спрямовується на здешевлення вартості борошна для випікання сортів хліба, що користується найбільшим попитом у населення.

– Агрометеорологічні умови для сівби та початкового розвитку озимих культур восени 2021 року складалися вкрай несприятливо. Переважна частина площ, відведених під посів знов була охоплена ґрунтовою посухою. Незважаючи на це, в господарствах усіх категоріях під урожай 2022 року посіяно 983 тис. га озимих на зерно та зелений корм, що становить 102% до рівня минулого року.
Під озиму пшеницю та тритикале відведено 551 тис. га площ, під озимий ячмінь – 244 тис. га, на площі 187 тис. га посіяно озимий ріпак.
Виконали плани посівної кампанії Білгород-Дністровський, Болградський, Подільський та Березовський райони. Не виконали у зв’язку з несприятливими умовами нестачею опадів Одеський, Роздільнянський та Ізмаїльський райони.
Одеська область повністю забезпечена насіннєвим матеріалом: щорічна потреба складає 200 тис. т зернових культур, 4 тис. т кукурудзи, 2,5 тис. тонн соняшнику, 1,5 тис. тонн інших культур.

Триває системна криза в галузі тваринництва. У 2021 році в усіх категоріях господарств вироблено 47 тис. тонн м’яса, що на 14 % менше ніж рік назад, молока – 291 тис. тонн, що на 6,0 % менше, яєць – 137 млн шт., що на 22,0% менше, вовни – 695 тонн, що на 7,5 % менше минулого року.
За останні 20 років виробництво м’яса скоротилось на 39%, молока на 42%, яєць на 73%, вовни на 37%.
Чисельність поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств становить 135 тис. голів, в тому числі поголів’я корів 83 тис. голів, свиней –123 тис. голів, овець і кіз – 261 тис. голів, поголів’я птиці – 1,8 млн голів.
У галузі тваринництва реалізуються 3 інвестиційні проєкти.
У ТОВ «Агропрайм Холдинг» Болградського району по встановленню біогазової установки на свинокомплексі потужністю 24 тис. гол. свиней (вартість проєкту 27,0 млн грн).
У СТОВ «АФ «Петродолинське» Одеського району продовжується реконструкція приміщення для вирощування молодняка великої рогатої худоби та реконструкція родильного відділення з доїльним залом «Ялинка» (вартість проєкту – 4,5 млн грн).
У ТОВ «Колос» Одеського району продовжується будівництво сучасного вівцекомплексу на 3,5 тисяч голів овець м’ясних порід на території смт. Лиманське Роздільнянського району (вартість проєкту 15,0 млн грн).
Провідні потужні господарства області з тваринництва:
– молочне скотарство: СТОВ «Агрофірма «Петродолинське» Одеського району, ТОВ «Шабська ферма» Білгород-Дністровського району, ТОВ «Агрофірма Маяк» Березівського району, де надої молока становлять від 6,0 до 9,5 тисяч літрів на корову:
– свинарство: ТОВ «Агропрайм Холдинг» Болградського району, ТОВ «Арцизька м’ясна компанія» Болградського району, де щорічно отримують понад 30 поросят від основної свиноматки;
– вівчарство: ТОВ ВКФ «Бородіно-А» Болградського району, ТОВ «Колос» Роздільнянського району, де щорічно отримують по 180 ягнят від 100 овцематок;
– рибництво: ТОВ «Осетринський комплекс Білгород-Дністровського району;
– конярство: ФОП Іксанова Т.І. Білгород-Дністровського району.

– У громадах Одеської області налічується 151 тисяч бджолосімей, їх кількість зросла у порівнянні з 2020 роком на 78%. Для отримання дотації за наявні бджолосім’ї звернулися 2235 пасічників та 6 сільгосппідприємств. Державна підтримка галузі бджолярства за минулий рік становила 15,3 млн грн.
– Одещина є лідером у сфері органічного виробництва з площею понад 100 тис. га, що складає 4% від загальної площі регіону.
– У 2021 році збільшився рівень державної підтримки сільського господарства. До Одещини нами залучено 317 млн грн, з них на рослинництво було спрямовано 163 млн грн, на тваринництво – 72 млн грн, на здешевлення кредитів – 71 млн грн.

– Болючим питанням для бюджету Одещини є питання середнього рівня заробітної плати у галузі сільського господарства. З метою вирішення цієї проблеми, а також інших питань у сфері оподаткування створено Агроподатковий штаб, якій щомісячно працює. Чергове засідання 25 лютого 2022 року.

Детальна інформація доповіді представлена у презентаційних слайдах.

Французький філософ 19 століття Жан Жак Руссо якось зауважив «Єдиний спосіб утримати державу в стані незалежності від будь-кого є сільське господарство. Торгівля створює багатство, однак сільське господарство забезпечує свободу. Володій ви хоч всіма багатствами світу, якщо вам нічим харчуватися – ви залежите від інших».

ДІЄМО РАЗОМ!