РЕЗУЛЬТАТИ ДВОХ ДНІВ З ТОРГІВ НА ПРОДАЖ ГАЗУ ВЛАСНОГО ВИДОБУТКУ

На Українській енергетичній біржі 19-21 січня тривають торги з продажу газу власного видобутку на лютий для підприємств, що здійснюють виробництво соціально значущих продовольчих товарів.  Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.  

Торги з продажу газу для виробників соціальних продовольчих товарів проводяться відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 19 від 12.01.2022 «Про затвердження Порядку організації та проведення біржових торгів з продажу природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість».

До спеціальних торгів природним газом допускаються виробники харчових продуктів, що мають істотну соціальну значущість. Наразі до торгів допущено 256 виробників різної форми власності

Нагадаємо, 30 грудня 2021 р. Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 1433 “Про затвердження переліку видів продукції, торгівля якими здійснюється виключно на організованих товарних ринках”. Документ зобов’язує газовидобувні компанії реалізувати на біржі 20% газу, видобутого в Україні у період дії карантину, але не довше, ніж до 1 травня 2022 року. Також Постанова обмежує націнку на український газ в межах 24%.

Попередньо, перші торги відбулись 17 та 18 січня 2022 року, комісією з нагляду було допущено 108 виробників різної форми власності.

За результатами двох днів з біржових торгів було реалізовано – 1855,979 тис. куб.м природного газу.