ТВАРИННИЦТВО – СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМОК РОЗВИТКУ АГРАРНОГО КОМПЛЕКСУ

23 жовтня на базі міні – ферми «Еколандія» відбулась робоча нарада з питань розвитку молочного скотарства в Одеській області.

Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин відзначає, що «міні – ферма «Еколандія» – місце, де всі живі істоти щасливі. Дуже сподобався принцип, за яким живуть господарі – «сільське господарство не зводиться до виробництва – це спосіб життя».

Еколандія» – це інноваційний економічно ефективний агротуристичний комплекс європейського рівня. Екоферми служить демонстраційним майданчиком і має всі шанси стати національним центром розвитку агротуризму та органічного сільського господарства.

В роботі виїзної наради активну участь взяли керівники Одеської обласної державної адміністрації та структурних підрозділів, народні та обласні депутати, представники районних державних адміністрацій, голови громад області, вчені, керівники профільних навчальних закладів та інші.

Офіційні статистичні дані свідчать, що за 9 місяців 2021 року в усіх категоріях господарств вироблено 32,5 тис. т. м’яса (у живій вазі), що на 13,8 % менше ніж торік, молока – 327,2 тис. т., що на 6,1 % менше, яєць – 114,2 млн шт., що на 22,6% менше , вовни -593,0 т, що на 6,9 % менше відповідного періоду минулого року.

Станом на 01 жовтня 2021 року чисельність поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств становить 147,5 тис. голів, що на 3,7 % менше, ніж торік, поголів’я корів становить 83,5 тис. голів, що менше на 3,0 %, свиней -132,3 тис. голів (на 10,6 % менше), овець і кіз – 276,3 тис. голів (на 4,1 % менше), поголів’я птиці – 2146,8 тис. голів (на 19,7 % менше).

Розведенням великої рогатої худоби займаються 58 сільгоспідприємств, свиней – 49, овець -42, птиці -10, та кролів -2 ( утримується 50,7 тисяч голів кролів). Виробництво меду відбувається на 3290 бджолопасіках, в яких утримується 96,9 тис. бджолосімей.

Сільськогосподарськими підприємствами на 01 жовтня 2021 року вироблено 9,1 тис. т.м’яса (у живій вазі), що на 2,2 % менше ніж торік, молока – 16,6 тис. т., що на 20,6 % менше, яєць – 1,7 млн. шт, що на 82,3 % менше, вовни -24,0 т., що на 22,6% менше відповідного періоду минулого року.

В сільськогосподарських підприємствах у порівнянні з минулим роком зменшилось поголів’я великої рогатої худоби на 18,4 % і становить 12,9 тис. голів, у т.ч. корів на 14,9 % і становить 5,7 тис. голів, свиней на 4,6 % і становить 69,8 тис. голів, овець та кіз на 19,9 % і становить 24,2 тис. голів, птиці на 54,2 % і становить 55,4 тис. голів.

На зменшення поголів’я худоби і птиці та виробництва продукції тваринництва вплинуло ряд факторів: це і тривала посуха 2020 року, яка негативно позначилася на виробництві кормів та погіршила якість пасовищ, недостатнє фінансове забезпечення господарств, інфекційні захворювання великої рогатої худоби на лейкоз і туберкульоз, свиней на африканську чуму, птиці на пташиний грип.

Молочна галузь в Одеській області функціонує в надзвичайно широкому діапазоні від натурального виробництва в особистих селянських господарствах до сучасних спеціалізованих молочних підприємств. Господарствами населення за 9 місяців 2021 року вироблено 210,6 тис.тонн молока, що складає 95,3% до рівня минулого року або менше на 10,4 тис.тонн. Загальна частка виробництва молока в господарствах населення за 9 місяців 2021 року склала 92,3% від обласного показника.

Сергій Гриневецький голова Одеської обласної державної адміністрації відмітив, що “пріоритетним завданням агропромислового комплексу є забезпечення населення країни якісною продукцією. Визначальними об’єктивними чинниками розвитку цієї галузі є продовольчі, соціально-економічні, ресурсні та екологічні чинники. Світовий досвід розвинутих країн показує, що збільшити виробництво м’яса та поліпшити його якість можна на основі прийняття стратегічних пріоритетів розвитку галузі тваринництва. Сьогодні в Україні немає іншого шляху, окрім зміни пріоритетів у розвитку агропромисловоговиробництва у напрямі тваринництва. Основну увагу потрібно приділяти вирішенню кадрових питань.

Алла Стоянова директор Департаменту агрополітики ОДА підкреслила, що “беззаперечним фактом є важливість національної продовольчої безпеки та експортний потенціал країни. Велику роль у цій місії держави відіграє тваринництво, яке забезпечує споживачів цінними продуктами харчування, тому стан розвитку цієї галузі сільського господарства є актуальним та належить до пріоритетних у завданнях аграрної політики держави. Тваринництво розглядається як стратегічно важлива галузь у загальній структурі сільськогосподарського виробництва. Державна підтримки розвитку галузі тваринництва дозволить забезпечити населення країни високоякісною продукцією вітчизняного виробництва. Сьогодні на робочої наради ми опрацювали низку важливих питань: кількісні та якісні показники розвитку, динаміку змін галузі тваринництва, механізми вирішення проблемних питань. ?Євгенія Абрамова в.о. голови Одеської районної державної адміністрації зазначила, що “стан тваринництва є важливим індикатором розвитку регіональної соціально-економічної системи. Його функціонування пов’язане з багатьма галузями економіки, які впливають на нього в частині ресурсозабезпечення і розвитку споживчого ринку. Тваринництво є важливим джерелом формування продовольчих ресурсів, яке відповідно до особливої виробничої значущості та специфіки галузевої структури має стати стабілізатором соціально-економічної ситуації, сприяти створенню власного потенціалу та умов для розширеного відтворення в більшості галузей регіональної економіки. Тваринництво, як одна з головних галузей сільського господарства, повинно забезпечувати населення основними видами продовольства, а підприємства харчової промисловості сировиною.

В ході наради Сергій Гриневецький доручив розробити і подати на розгляд обласної ради заходи фінансової підтримки галузі тваринництва в Одеській області.

Подробиці та фоторепортаж за посиланням https://www.facebook.com/agrarnaodesschina/photos/pcb.142514031441266/142512291441440