МЕТЕОРОЛОГІЧНИ УМОВИ ПЕРШОЇ ДЕКАДИ ЖОВТНЯ 2021р.

Упродовж першої декади жовтня потужний антициклон із центром на північному сході Європи обумовив на території України прохолодну та у більшості днів суху сонячну погоду із заморозками. Незначні опади відмічалися лише в окремих районах західних областей.

Тривалість сонячного сяйва. Сонячного сяйва за декаду до поверхні землі надійшло від 63 до 98 годин, що близько або на 11 – 50 годин більше середніх багаторічних значень.

Температура. Середня обласна температура повітря за декаду у Волинській, Львівській та Закарпатській областях виявилася близькою до норми, на решті території – на 1,5-2,9 °С, у Донецькій, Миколаївській, Одеській, Кіровоградській та Вінницькій областях – на 3,1-3,4 °С нижчою від неї і становила плюс 6,9-12,0 °С.

Максимальна температура повітря підвищувалася до плюс 17-20 °С, у Закарпатській області – до плюс 23-24 °С.У найхолодніші ночі мінімальна температура повітря знижувалася до 0 °С – мінус 5 °С, у Луганській, Житомирській, Івано-Франківській областях – до мінус 6 °С, у Запорізькій та Херсонській областях – до плюс 1-3 °С.

Поверхня ґрунту у найпрохолодніші ночі охолоджувалася до мінус 1-5 °С, у Луганській, Харківській, Київській, Вінницькій, Хмельницькій та Львівській областях – до мінус 6-7 °С, у найтепліші дні вона нагрівалася до плюс 28-41 °С.

Упродовж 1-10 днів майже по всій території країни відмічалися заморозки на поверхні ґрунту, висоті 2 см та у повітрі.

Опади. У більшості областей опадів не було взагалі. Лише в окремих районах Волинської, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та південних районах Одеської областей спостерігалися незначні опади – 1-4 мм (6-22 % декадної норми).Добовий максимум опадів в окремих районах Волинської, Львівської та Закарпатської областей становив 7-13 мм.