БЕССАРАБСЬКИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОРУМ

21 серпня директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Алла Стоянова взяла активну участь в інвестиційній події року на півдні Одещини – Бессарабський інвестиційний форум.

Захід присвячено взаємодії бізнесу і влади, підтримці експорту та бізнес-кооперації. Регіон отримав універсальну платформу для діалогу.

У перспективі цей майданчик може стати інвестиційним брендом регіону, що об’єднає головні вектори розвитку Одеської області: с/г виробництво, транспорт, торгівлю, технології (IT, будівництво, медицину), туризм, траст (прозору економіку, довіру, ринок фінансових послуг).

“Найцінніше, що ми отримали сьогодні – ділова атмосфера: регіон заряджений на досягнення, це прямий наслідок діяльності інститутів розвитку і підтримки бізнесу регіональною владою. Сучасні тенденції та інтенсивність розвитку суспільства створюють нові передумови для налагодження комунікації між різними групами, в яких на зміну конкуренції приходять конструктивний діалог і порозуміння. Координація зусиль, ресурсів, рівність участі кожної зі сторін та спільна відповідальність за результати діяльності — запорука успіху розвитку громад. Міжсекторне партнерство – це новий досвід, нові можливості, нові рішення, новий погляд на давно відомі речі, формування нової культури взаємозв’язків у суспільстві. За умови налагодження конструктивної взаємодії влади, громади й бізнесу можемо говорити про соціальне партнерство в управлінні життям суспільства.
Сьогодні мало просто створити сприятливі умови для потенційних інвесторів, потрібно забезпечувати їх якісний супровід. Ми, як Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин, повинні шукати нові формати взаємодії, змусити наші конкурентні переваги працювати на нас. Залучити потрібно все: географічне положення регіону, розвинену транспортну мережу, потужний кадровий потенціал, сучасну правову базу, модернізоване інвестиційне законодавство, унікальні природні ресурси. Нам вже вдалось залучити інвестора задля реалізації проєктів по зрошенню.”

Алла Стоянова зробила у своєму виступі акцент, що “Одеська область багата людськими та природними ресурсами. Найголовніша проблема – правильно їх використовувати. На сьогодні є численні партнерські програми, які можна впроваджувати в розвиток Одещини. Департамент вже вибудував свою регіональну стратегію, в рамках якої розроблено програми, які зміцнюють взаємодію між бізнесом і владою. За цей рік за сприянням голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького провели безліч заходів, на яких напрацювали дієві механізми допомоги громадам. На цих заходах довелося зіткнутися з неприємним фактором: громади просто замовчують величезний пласт проблематики. Наразі є сильна команда керівництва області. І, нашому департаменту, на мій погляд, вдалося пробити стіну “недовіри”. Одещина має всі шансі стати аграрною столицею України. Взаємодія влади та бізнесу призведе до найголовнішого – підвищення рівня життя людей, що дозволить кожному жителю нашого регіону своєю кишенею відчути зниження фінансових витрат, а своїм серцем – збільшення всередині себе індексу щастя” — зазначає Алла Стоянова.