Експортний потенціал Одещини

Налагодження взаємодії між державою, банками та бізнесом триває.

На тему експортного потенціалу Одещини сьогодні відбувся круглий стіл, у якому директорка Департаменту АПК Алла Стоянова взяла участь разом з головою Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владиславою Магалецькою, заступником голови Одеської ОДА Олегом Муратовим, експортерами сільськогосподарської продукції та банківськими установами.

В дискусії також брали участь радники голови ОДА – Дімчіогло Юрій і Володимир Березняк; начальник головного управління ДПС на Одещині – Юлія Шадевська; провідний експерт відділу агробізнесу ЄБРР – Василь Говгера; представники банків – «Crédit Agricole», «Ощадбанк», «Південний» та інші.

Одещина може стати головним логістичним хабом країни. І насамперед зараз експортується саме сільськогосподарська продукція.

Алла Стоянова зазначає, що збиральна кампанія зібрала вже більше ніж 2 млн тонн зернових і планується зібрати всього близько 4 млн тонн.

У процесі спілкування найбільша зацікавленість у представників підприємств виникла щодо вимог чинного законодавства при експорті продукції та вимоги митниці до оформлення документів. Тому що законодавством відновлено ставку в розмірі 20% для деяких видів с/г продукції. Це було здійснено для зменшення ризиків підвищення цін на харчові продукти, а також створення рівних умов оподаткування ПДВ для сільськогосподарських виробників і підприємств переробної галузі.

За результатами круглого стола було визначено, що для подальшого розвитку потрібно:
– подолати комунікаційні бар‘єри у відносинах з експортерами;
– інвестувати в зрошення;
– задіяти актуальні банківські інструменти;
– залучити фінанси в межах державних програм;
– опрацювати проблемні питання експорту с/г продукції.

Все що залежить від департаменту аграрної політики ми будемо намагатися оперативно зробити щоб подолати існуючі кризові моменти задля розвитку Аграрної Одещини.