Стан посівів сільськогосподарських культур Одещини

Посівна площа сільськогосподарських культур у поточному році становить в області 1732,3 тис. га, з них під зернові культури відведено 1080,9 тис. га, під технічні культури – 567,4 тис. га, овоче-баштанні та картоплю – 45,0 тис. га, під кормові культури – 39,0 тис. га.

В оптимальні агротехнічні терміни проведено посів ярих культур на площі 755,2 тис. га.

В абсолютній більшості господарств аграрії провели необхідні технологічні операції щодо формування цьогорічного врожаю сільськогосподарських культур. Посіви підживлено, рослини отримали необхідні для росту і розвитку макро- і мікроелементи та регулятори росту. Упродовж вегетаційного періоду всі площі захищено від бур’янів, хвороб і шкідників.
З року в рік зростає застосування добрив у господарствах області. Якщо, у 2010 році на 1 га посівної площі вносилось по 43 кг добрив у діючій речовині, у 2015 році – 67 кг, то у 2020 році – вже 133 кг.

Прохолодна весна, достатні запаси вологи у верхньому орному шарі ґрунту сприяли оптимальному проходженню рослинами всіх фаз онтогенезу розвитку. Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту протягом весни становили 17-45 мм, у метровому шарі – 101-169 мм і були задовільними та достатніми для росту і розвитку рослин.

Стан посівів всіх сільськогосподарських культур оцінюється як добрий та задовільний.

Рясні дощі, що випадали впродовж вегетаційного періоду, сучасна агротехніка сприяли формуванню високого врожаю всіх сільськогосподарських культур, в першу чергу ранніх зернових та зернобобових посівів.

Площа збирання ранніх зернових та зернобобових культур, а також ріпаку становить в цьому році 1 млн 41,4 тис. гектарів, в тому числі: озимої пшениці та тритикале 570,2 тис. га, озимого ячменю 265,1 тис. га, жита 0,9 тис. га, ярого ячменю 46,5 тис. га, гороху 21,0 тис. га, вівса 1,8 тис. га, ярої пшениці 4,0 тис. га. Крім того, на площі 131,9 тис. га належить зібрати озимий та ярий ріпак.

Щоб зібрати в оптимальні терміни вирощений урожай, не допустити втрат зерна необхідно 4,4 тис. зернозбиральних комбайнів.
В області налічується 3,3 тис. власних комбайнів, із них 1,4 тис. – це малопродуктивні комбайни застарілих марок та 1,9 тис. одиниць – високопродуктивна сучасна техніка. З інших областей додатково залучено
1,1 тис. комбайнів.

Для проведення збиральних робіт необхідно 28,6 тис. тонн дизельного пального та 7,6 тис. тонн бензину. На даний час є в наявності 24,5 тис. тонн, або 85% дизельного пального та 5,8 тис. тонн бензину, або 76% до потреби.

Господарства південних та центральних районів області приступили до збирання вирощеного врожаю ранніх зернових і зернобобових культур.

Зібрано:
41,9 тис. га озимого ячменю, намолочено 167,8 тис. тонн зерна. Урожайність ячменю – 40,0 ц/га, що становить 219,8% до минулого року та більше на 21,8 ц/га,
1,9 тис. га озимої пшениці, намолочено 6,0 тис. тонн зерна. Урожайність пшениці – 31,3 ц/га, що становить 204,6% до минулого року та більше на 16,0 ц/га.

Упродовж червня Департаментом аграрної політики, продовольства та земельних відносин організовано та проведено в базових господарствах на півдні, центрі та півночі області низку зональних семінарів, присвячених темі жнив, учасники яких мали змогу поспілкуватися з науковцями, спеціалістами та керівниками кращих підприємств області, представниками владних структур, обговорити проблемні питання розвитку аграрної галузі.

Жнива – стартували!

З повагою, директор Департаменту Алла Стоянова