В Одещині провели обласний семінар щодо готовності Жнив-2021

23 червня на базі фермерського господарства «Балкани» в смт Сарата відбувся семінар для представників південних районів області з питань підготовки до збирання ранніх зернових, технічних та зернобобових культур врожаю 2021 року.

Семінар відбувся за участю голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, керівника Одеської обласної податкової служби Юлії Шандевської, керівників Держпраці, Укртрансбезпеки Одещини, керівника СФГ “Балкани” Родіона Златова, засновника Миколи Родіоновича Златова, голів райдержадміністрацій і керівників сільськогосподарських підприємств Бессарабії.

Аграрії ознайомились с потужною селекційною базою, найновітнішою лабораторією, новелами в податковому і земельному законодавстві та підтвердили готовність до дуже непростих жнив 2021. В ході заходу було розглянуто питання щодо вимог дотримання законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки під час збирання, зберігання та перероблення врожаю.

В цьому році в Одеській області жнива розпочалися одночасно з іншими регіонами України, тобто на 3 тижні пізніше звичайного.  Одне із завдань – це в стислі строки завершити збиральну кампанію за 12 – 14 днів.

Цьогорічні жнива мають свої особливості та специфіку, які необхідно враховувати при їх проведенні. Перш за все – майже 45% посівів займають озимий та ярий ячмінь, горох і ріпак. Це – культури, які після дозрівання необхідно збирати швидко, буквально за 2 – 3 дні, інакше втрати врожаю зростають катастрофічно – на 14-20%.

Площа збирання ранніх зернових та зернобобових культур і ріпаку становить 1 млн 41,4 тис. гектарів, в тому числі: озимої пшениці та тритикале  570,2 тис. га, озимого ячменю 265,1 тис. га, жита 0,9 тис. га, ярого ячменю 46,5 тис. га, гороху 21 тис. га, вівса 1,8 тис. га, ярої пшениці 4 тис. га. Окрім того, на площі 131,9 тис. гектар належить зібрати озимий та ярий ріпак.

На Одещині посіяно майже 120 тис. га насінницьких посівів, в тому числі близько 100 тис. га озимих культур. Потреба в насінні 170 тис. тонн, з них озимих культур 135 тис. тонн. Одеська область традиційно самостійно забезпечує свої потреби в насінні зернових колосових культур користуючись власними ресурсами, при цьому близько 30 тис. тонн насіння реалізується за межі регіону та держави.

«Для збору врожаю наявних 3,3 тис. одиниць збиральної сільгосптехніки недостатньо, тому доведеться залучати більше ніж однієї тисячі комбайнів з інших регіонів України», – додала директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА Алла Стоянова.