ОДЕЩИНА – СЕРЦЕ УКРАЇНСЬКОГО ВИНОГРАДАРСТВА І ВИНОРОБСТВА

28 серпня Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин взяла активну участь у виставці-конкурсі «Виноградний калейдоскоп — 2021», яка проходила на території ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова».

“Серце українського виноградарства і виноробства – Одеська область, на гербі якої зображена виноградна лоза. Виноробна продукція Одещини згідно з офіційними статистичними даними займає до 70% всього українського ринку. Саме в Одеській області площа виноградних насаджень становить понад 60% загальноукраїнської площі виноградників. У нашому профільному Департаменті буде створено спеціалізований відділ з питань розвитку та підтримки виноробства і виноградарства нашого регіону. Нас з вами чекає копітка робота, мета якої – відродження Аграрної Одещини” – зазначила Алла Стоянова.

До участі в заході в цьому році приєдналися 19 виробників винограду, вина, меду і виробів народних художніх промислів, які вразили відвідувачів виставки різноманітністю смачної продукції.

Роботу виставки урочисто відкрив Голова Одеської обласної державної адміністрації Гриневецький Сергій Рафаїлович, акцентувавши, що «для Одеської області, яка знаходиться в зоні ризикованого землеробства, виноградарство завжди було стабілізатором економіки! Якщо не було врожаю зернових, то аграрії Одещини могли розраховувати на урожай винограду».

Участь у виставці також взяли Олег Муратов заступник голови ОДА, голова Таїровського селищної ради Хасан Тимур Хасанович, заступник начальника відділу Відділення рослинництва НААН України Моргун Леся Валеріївна і заступник директора з науково-інноваційної діяльності ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» Зеленянська Наталія Миколаївна, Михайло Брошков ректор Одеського державного аграрного університету, В’ячеслав Соколов директор Одеського селекційно-генетичного інституту та інші.

«Виноградний калейдоскоп — 2021» – це ароматний і смачний захід, де відвідувачі змогли ознайомитися з плодами роботи кращих садівників і виноградарів, отримати консультації фахівців про те, як виростити на своїх ділянках зразкові багаті врожаї винограду, який може дати фору багатьом відомим світовим сортам.

В ході конкурсу професійної дегустаційною комісією були оцінені смакові якості та товарний вигляд понад 100 зразків винограду і визначені переможці в наступних номінаціях:
«Краща форма 2021» сорт “Балтимор” – Білецький Сергій;
«Краща форма без насіння» сорт “Арарат” – Гайдай Андрій;
«Краще гроно серед біло ягідних форм» сорт “Слава Україні” – Моісеєнко Максим;
«Краще гроно серед рожево ягідних форм» сорт “Лівія” – Шмаглюченко Тетяна;
«Краще гроно серед темно ягідних форм» сорт “Карбонад” – Бачинський Анатолій;
«Ексклюзивний смак» сорт “Конвалія” – ​​Кукурузяк Аліна;
«Велике гроно» сорт “Посланник” – Вонжул Андрій;
«Найсмачніше гроно» сорт “Персей” – Джабур Валентин;
Переможцем в номінації «Народний вибір 2021» став сорт «Динька» виноградаря Моїсеєнко Максима.

Завдяки насиченій діловій програмі організатори виставки «Виноградний калейдоскоп — 2021» гармонійно з’єднали демонстраційні заходи та професійну наукову дискусію, в рамках круглого столу з питань досягнень та проблем розвитку виноградарства і виноробства.

Святкового колориту надав виставці концертний супровід народних ансамблів КУ «Центр культури й дозвілля смт Таїрове».