АГРАРНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ: НА ПОЛЯХ ОДЕЩИНИ БАВОВНИК ВЖЕ СФОРМУВАВ КОРОБОЧКИ

На Одещині триває експеримент з вирощування бавовнику, який розпочався у травні, коли цю культуру посіяли на дев’яти тестових ділянках.  Підвищена увага до нього пов’язана з тим, що бавовник надалі хочуть використовувати для виготовлення пороху.

Війни у світі зробили дефіцитним товаром порох. Ще наприкінці минулого року про це заговорили американські зброярі. Тож для різних країн світу, а тим паче для України, налагодження власного виробництва – стратегічна мета.

Ще в березні Уряд розпорядився розпочати вирощування бавовнику в Україні для подальшого виробництва пороху. В кількох регіонах засіяли загалом 10 експериментальних полів. Після збору врожаю експертиза має показати, чи придатна українська сировина для подальшого виготовлення вибухових речовин. Наскільки реально для України вирощувати цю культуру для потреб оборони й чи може це покрити у майбутньому потребу в дефіцитному пороху – дивіться у відеоматеріалі.

Нагадаємо, в Одеській області 9 підприємств в різних районах виявили бажання засіяти тестові поля  із бавовником. Це невеликі дослідні ділянки площею від 0,2 до 0,5 га. Аграрії отримали майже 120 кг насіння бавовнику, яке засіяли на площі 5 га. Станом на сьогодні рослина піднялася у висоту понад 50 см та сформувала коробочки.