БДЖІЛЬНИЦТВО ОДЕЩИНИ: РОЗВИТОК МЕДОВОЇ СПРАВИ
У бджолярів Одеської області гаряча пора: після першого травневого збору меду, вони вже готуються до наступного. «Правильним», кажуть пасічники, вважається мед витриманий, зрілий, запечатаний. Як тільки бджоли доводять продукт до необхідного стану вони запечатують стільники за допомогою воску. Наявність таких кришечок свідчить про те, що бджоли закінчили роботу над медом і він готовий до збору.
В плодовитий рік, наголошують бджолярі, вони можуть відкачувати мед до 4-х разів. Як правило, останній збір здійснюють в кінці серпня.
Зазначимо, станом на сьогодні в Реєстрі паспортів пасік Одеської області налічується 3173 пасік, що становить 174 482 бджолосімей. Крім того, в регіоні зареєстровано 8 суб’єктів господарювання, які здійснюються виробництво гомогенізованого меду. З них 7 мають право експорту продукту за кордон.
Нагадаємо, за перші чотири місяці 2024 року українські компанії експортували 32 тис. тонн меду на $61 млн (у 2023 році за відповідний період 15,7 тис. тонн на $40,7 млн). Загалом, протягом 2023 року Україна експортувала 55 тис. тонн меду на $121 млн.
Український мед здебільшого має попит у країнах ЄС – Німеччина, Польща, Франція, Австрія, Чехія, Румунія, Іспанія, Греція. Також частина вантажу експортується до Туреччини та США.
Про роботу бджолярів південних районів області, «сюрпризи» природи, родинний рецепт, розробки та поради дивіться у відеоматеріалі за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=QyMuUGHi9i0