ЗРОШЕННЯ: ШЛЯХ ДО ПЕРЕМОГИ

📍13 вересня відбулась робоча нарада щодо запуску перших проєктів зі зрошення.

Пілотний район — Ізмаїльщина та три зрошувальні системи: Ізмаїльська, Нагірнянська та Ташбунарська.

📜Участь у наради взяли:

✔Віталій ГОЛОВНЯ, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України;

✔Тарас КОТ, перший заступник Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України;

✔Михайло СОКОЛОВ, радник Міністра аграрної політики та продовольства України;

✔Андрій ФІГЕЛЬ, заступник голови Одеської ОВА;

✔Алла СТОЯНОВА, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин;

✔Сергій ЖИРНИЙ, в.о. директора Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства;

✔Сергій Проданов, перший заступник начальника Ізмаїльської РВА;

✔представники громад, міжрегіональних управлінь водного господарства, в межах яких знаходяться пілотні зрошувальні системи;

✔представники ОВК та водокористувачі.

🙌Відкриваючи зустріч Андрій Фігель зазначив, що “зрошення — стратегічний напрямок для аграрного сектору. Відбулось ретельно вивчання, кожного з 12 проєктів, які були розроблені. Та попередньо запропоновано обрати перші три. Врахована вартість, перспективність, та головне — користь для аграріїв. Закопувати гроші в землю неприпустимо, якщо це не матиме економічного ефекту для розвитку аграрного сектору”.

🔱Віталій Головня підкреслив, що “Одещина — лідер з питань зрошення в Україні. Попри всі виклики, ваша команда реалізує стратегічно важливі проєкти не лише для окремого регіону, а й для країни. Забезпечення продовольчої безпеки — одне з головних питань сьогодення, а саме зрошення — запорука врожайності. Міністерство проводить роботу з залучення міжнародних донорів, які зможуть фінансово допомогти Одещині відновити зрошення”.

📍Тарас Кот акцентував, що “наразі триває перший етап реформи меліорації. Наступний буде розпочато після прийняття проєкту закону №7577 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності”.

📜Ухвалення законопроєкту запровадить ефективну модель управління меліоративною інфраструктурою державної власності через залучення водокористувачів до управління оператором, зменшить собівартість поливу, мінімізує ризики припинення подачі води під час вегетаційного сезону.

💬Алла Стоянова підкреслює, що “у зв’язку з кліматичними змінами життєздатність аграріїв та продовольча безпека регіону значною мірою будуть залежати від того, наскільки ефективно адаптується сільське господарство до майбутніх агрокліматичних умов вирощування сільськогосподарських культур, адже саме кліматичні зміни поступово роблять агровиробництво в регіоні без додаткового зрошення малопродуктивним, в той час, як полив підвищує врожаї у 2 – 3 рази.

Допомогти аграріям адаптуватися до змін клімату може зрошення.

Особливо це важливо, з врахуванням того, що зрошення – це внесок до перемоги на економічному фронті.

Ми системно підходимо до реалізації реформи зрошення: розробили 12 проєктів, які суттєво зможуть змінити АПК області.

Попри війну робота з відновлення меліорації не зупинялась.

Тому що, гарний врожай — це сукупність факторів: робочі місця, податки в бюджети всіх рівнів, розвиток сільської місцевості.

Аграрний сектор — це 50% від загального обсягу валютних надходжень в країні.

Це саме те, що тримає нашу економіку”, – говорить Алла Стоянова.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!