ОДЕЩИНА: РИНОК ЗЕМЛІ

📌Із 24 лютого по сьогодні в Одеській області укладено 1 558 угоди на ринку землі. Вони охоплюють площу в 4 449 га.

🤝За останні два тижні було укладено 264 правочинів у межах ринку землі за площею в понад 743 га.

📜Нотаріуси з Державним земельним кадастром працюють у штатному режимі.

💲Середня ціна 1 га землі в Україні становить 39 тис. грн. Такий показник отримано на основі 125 397 угод із продажу землі за площею у 284 483 га.

📊У лютому 2023 року гектар землі за договорами купівлі-продажу найвище оцінювався в Івано-Франківській області – 167 900 грн.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА підкреслює, що “з початку повномасштабного вторгнення влада діяла заради захисту агросектору, для чого було обрано шлях повного закриття доступу до реєстрів нерухомості для запобігання укладання угод не на ринкових умовах, спекуляціям та рейдерству. Було закрито доступ до Державного земельного кадастру та запроваджено заборону на формування земельних ділянок й безоплатну передачу, а також проведення торгів щодо земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

У перші місяці війни ринок землі зупинився. Але, попри воєнний стан українська сільськогосподарська земля виявилась стійким активом. З травня 2022 року, як свідчать цифри, ринок землі почав оживати.

Вартість землі формується з багатьох факторів. Якщо раніше головне було місце розташування ділянки з точку зору якості землі та кліматичних умов, то зараз – близькість чи віддаленість фронту. На Одещині власники земельних ділянок та паїв дуже стримано поводять себе на ринку землі: чекають на закінчення війни, вірять в ЗСУ та розуміють, що після перемоги України у цій війні вартість земельних ділянок значно виросте” – говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!