ДЕРЖАВА ПІДТРИМУЄ АГРАРІЇВ

10 серпня з ініціативи Алли Стоянової директора Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА відбувся онлайн-семінар з питань розвитку агросектору: земельного законодавства, відшкодування збитків заподіяних внаслідок російської агресії, надання грантової підтримки агровиробникам.

📊Спікери ознайомили Аграріїв Одещини з новелами сьогодення.

💬Алла Стоянова закцентувала увагу присутніх керівників сільгосппідприємств на тому, що “через війну українські підприємства зазнають значних збитків, що призводить, зокрема, і до припинення ведення господарської діяльності, скорочення робочих місць, а також переміщення підприємств з територій, де ведуться бойові дії. Держава шукає можливості та шляхи підтримки аграріїв та стимулювання розвитку агросектору для забезпечення продовольчої безпеки країни та світу. Відновлювати економіку та розвивати бізнес зараз дуже важливо. Адже, як сказав Президент, суспільство зараз ділиться на дві частини — ті, хто захищає нашу незалежність, і ті, хто працює так, щоб забезпечити цей захист. Допомогти аграріям – наше спільне завдання, на вирішення якого спрямована державна підтримка. Це гранти «Власна справа», «Свій сад», «Своя теплиця» та «Новий рівень: переробка». Подати заявку можна на порталі «Дія». Детальніше про усі види грантів громадянам можна дізнатись зателефонувавши на гарячу лінію нашого Департаменту: 096 492 62 75”.

💬Богдан Бернадьский старший викладач НА УМКА з міжнародного права, експерт з питань санкційної політики, радник проекту PEJ Ukraine та Аліна Голощапова проектний координатор проекту PEJ Ukraine надали вичерпну інформацію щодо теми “Розкрадання агро продукції, належна кваліфікація та документування злочинів, пов’язаних із викраденням зерна. Пошук шляхів компенсації шкоди та збитків, завданих внаслідок російської агресії, заходи реагування до причетних до крадіжки українського зерна”.

У ході виступу Богдан Бернадський зауважив, що “Слід максимально фіксувати те, що відбувається. У будь-який спосіб: записувати дати, події, свідків; якщо є змога, фотографувати, записувати на відео. Ми наполегливо радимо це робити. Згодом на основі цих матеріалів буде проведена юридична оцінка та надаватиметься компенсація. Треба збирати щонайбільше доказів про незаконні дії, крадіжки”, – наголосив він.

💬Олександр Кузнєцов керуючий партнер ”АРМАДА”, голова ГО “Аграрний радник” підкреслив, що “український аграрний сектор зазнав збитків на суму приблизно $6,4 млрд. Така попередня оцінка Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО) станом на кінець квітня. Факт крадіжок і мародерства — це серйозне порушення міжнародного гуманітарного права, за нього передбачена відповідальність, яка тягне за собою право на відшкодування збитків. Розкрадання є воєнним злочином”.

🔴Спікери від Головного управління ДПС в Одеській області:

• Лебеда Алла Георгіївна заступник начальника відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області

• Пріступ Ольга Михайлівна головний державний інспектор відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області

💬«Податки та збори забезпечують підтримку держави, яка особливо необхідна в період воєнного стану. Тому забезпечення своєчасної та повної сплати податкових зобов’язань, наповнення місцевого бюджету – один з безумовних пріоритетів у нашій роботі з платниками. Адже саме від своєчасного та повного наповнення місцевого бюджету залежить виконання всіх соціальних гарантій міст та громад та їх фінансова стабільність», – зазначила, звертаючись до присутніх заступник начальника відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Алла Лебеда.

📜Так, Законом України від 15.03.2022 №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» змінено встановлений Податковим кодексом України порядок справляння плати за землю.

📑Зміни, що прийняті у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, передбачають, що тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами (підпункт 69.14 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу) (далі – Ділянки).

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Зважаючи на те, що граничний термін подання податкової декларації з плати за землю на 2022 рік припав на 21 лютого 2022 року, то платникам плати за землю за відповідні Ділянки у межах визначених Територій слід подати уточнюючі податкові декларації (далі – Декларації) після офіційного оприлюднення такого переліку.

💥Враховуючи вищезазначене, сплата податків і зборів суб’єктів господарської діяльності Одеського регіону здійснюється на загальних засадах.

Частина платників зменшили податкові зобов’язання в Податковій декларації з плати за землю на 2022 рік.

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу платників податків, що Перелік територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, на теперішній час Кабінетом Міністрів України не визначений тому, наголошуємо щодо необхідності відновлення нарахувань та забезпечення повної та своєчасної сплати платежів до бюджету.

💬Як зазначила податківець відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Ольга Пріступ, з 01.01.2022 року були внесені зміни до Податкового кодексу України щодо особливості застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на 2022 рік, яка визначена розділом ХІV Податкового кодексу України.

Так, Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі – Закон № 1914) внесено зміни до розділу ХІV Кодексу «Спеціальні податкові режими», які набрали чинності з 01.01.2022 року.

Так, абзацом другим підпункту 291.5 1.1 пункту 291.5 1 статті 291 Кодексу визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи суб’єкти господарювання, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 відноситься до класів 01.47 (розведення свійської птиці),

01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів)

10.12 (виробництво м’яса свійської птиці) (п. 291.5 1 статті 291 ПКУ).

Поряд з тим, серед платників єдиного податку четвертої групи є сільськогосподарські товаровиробники, які одночасно з рослинництвом, тваринництвом, рибництвом, змішаним сільським господарством, здійснюють діяльність з розведення свійської птиці, розведення та вирощування перепелів і страусів та виробництва м’яса свійської птиці.

З метою дотримання норм податкового законодавства в частині правомірності надання або підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи, акцентуємо, що у зв’язку з набуттям чинності з 01.01.2022 року змін щодо умов застосування спрощеної системи оподаткування, суб’єкти господарювання, які одночасно з іншими видами сільськогосподарської діяльності здійснюють діяльність з КВЕД-2010 відноситься до класів:

01.47 (розведення свійської птиці);

01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів);

10.12 (виробництво м’яса свійської птиці)

не можуть набути або підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи на 2022 рік.

Якщо суб’єкт господарювання проводить діяльність яка не пов’язана з вищезазначеними КВЕД, необхідно звернутися до державного реєстратора та внести відповідні зміни.

Головне управління ДПС в Одеській області продовжує політику відкритості та прозорості у своїй діяльності, роблячи акцент на комунікаціях з бізнесом, адже вчасно отримана інформація – це можливість оперативно розв’язувати питання”.

🔴Актуальною інформацією стосовно грантових можливостей щодо зберігання зернових з учасниками поділився Сергій Калабін, регіональний координатор Програми USAID АГРО в Одеській області. У партнерстві з Програмою USAID АГРО, Західноукраїнський ресурсний центр оголошує конкурсний відбір мікро, малих та середніх підприємств (ММСП) для участі у проекті з підтримки переміщення їх виробничих потужностей у безпечніші області України.

Проект розрахований на виробників і переробників овочів, фруктів, ягід, зернових, молока, м’яса (врх, свинини, барана, птиці, тощо), продукції аквакультури та виробників кондитерських і крафтових виробів. Підприємства-переможці отримають безповоротну фінансову допомогу в розмірі до 238 000 гривень для релокації власного бізнесу. У рамках ініціативи планується підтримати щонайменше 20 ММСП.

15 серпня з 10:00 до 11:00 відбудеться інформаційний вебінар для зацікавлених у конкурсі. Для участі необхідно зареєструватися. Дедлайн для подачі повного пакета документів – 26 серпня 2022 року.”

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!