100 ДНІВ РИНКУ ЗЕМЛІ: СТАЛИЙ РОЗВИТОК

12 жовтня відбувся прес-бріфінг «100 ДНІВ РИНКУ ЗЕМЛІ: СТАЛИЙ РОЗВИТОК».

Відновлення права власності на землю було принциповою позицією Президента України Володимира Зеленського, яку він озвучив ще під час передвиборчої діяльності і яку виконав. Саме завдяки його політичній волі, позиції та сприяння в Україні відбулася Земельна реформа.

Учасники прес-конференції:

• Алла Стоянова – директор Департаменту аграрної політики та земельних відносин Одеської ОДА;

• Ігорь Панашенко – завідувач Арцизької районної державної нотаріальної контори Одеської області;

• Ірина Масловська – начальник відділу ринку та оцінки земель головного управління держгеокадастру Одеської області;

• Вікторія Чумак – заступник директора ТОВ «Саражинка».

Алла Стоянова директор Департаменту надала інформацію стосовно ТОП-10 МОЖЛИВОСТЕЙ РИНКУ ЗЕМЛІ.

✅ Ринок землі зробив усіх українських землевласників повноспроможними господарями землі. Скасування мораторію – це перевага не лише для землевласника і фермера, а й для кожного українця в цілому, бо мова йде про зростання економіки усієї держави й підвищення якості продукції. У Одеській області налічується 2588177 га с/г землі, 1114850 тис. землевласників, 5305 фермерських господарств. Із 1 липня усі фізичні особи, чиє життя і праця пов’язані з землею, отримали нові можливості для розвитку.

✅Збільшення доходів аграріїв. Зростає світовий попит на агропродукцію — 7 млн власників паїв в Україні, з яких понад 278,8 тис власників паїв в нашій області, стають багатшими бо вартість землі зростає щодня. Середня вартість 1 га для продажу в нашій області становить 49553,71 грн. Середня ціна за оренду 1 га – за останні 100 днів збільшилася із 28 500 до 29 452 грн.

✅ Успішні громади. У рамках ринку землі має бути завершено земельну децентралізацію. У результаті землі с/г призначення державної форми власності за межами населених пунктів стали власністю громад. Громади на місцях отримали у свою власність понад два мільйони гектарів землі, а також – можливість спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток і добробут.

Завдяки цьому:

• управління земельними відносинами стало прозорим, а земельні послуги та процедури – максимально простими;

• скасовано землевпорядну експертизу;

• використання земель чітко контролюють громади та держава;

• межі громад встановлюються за прозорою та незатратною процедурою;

• юридичні особи при вирішенні земельних питань мають справу з радою територіальної громади, яка контролюється жителями громади, тому мають змогу прозоро і чесно вирішувати земельні питання;

• доля земельної ділянки з моменту надання дозволу на її відведення відстежується публічно. За податки від оренди землі громади отримають надходження в свої бюджети. А це – гроші на будівництво місцевих доріг, лікарень, садочків, шкіл.

✅Заможні українські села. Земельна реформа дозволила відновити конституційне право 7 млн громадян України на вільне розпоряджання землею. Конкуренція за землю зростає. Посилюється підприємницький дух та розвиток малого й середнього фермерства в сільських місцевостях. Держава сьогодні розвиває цілу низку програм підтримки для розвитку аграрного мікропідприємництва на селі. Зокрема, нещодавно було ухвалено законопроект про державну допомогу фермерам у віці до 35 років. Відтепер їм надаватиметься окрема грошова допомога за рахунок коштів держбюджету. Це має сприяти уповільненню відтоку молоді у великі міста.

✅ Розвиток фермерства та сільськогосподарського виробництва. На цей рік у державному бюджеті для с/г виробників передбачено 4,5 млрд грн підтримки. Ці кошти спрямовуються на розвиток, зокрема, садівництва, тваринництва, картоплярства, с/г виробництва. Приміром, цього року на часткову компенсацію передбачено 1 млрд грн сільгосптоваровиробникам, які придбали техніку та обладнання вітчизняного виробництва. Навесні 2021 року Уряд спростив механізм надання фінансової підтримки фермерським господарствам, позбавивши фермерів цілої низки непотрібних бюрократичних тяганин. На 170 % збільшено розмір субсидії новоутвореним фермерським господарствам. Крім того, держава підтримує аграріїв доступними кредитами – за програмою «5-7-9%» цього року вони отримали майже половину від загальної суми програми – понад 26 млрд грн. Більш ніж десяток банків сьогодні видає під держгарантії кредити малим фермерам на придбання землі с/г призначення.

✅ Земля – вигідний інвестиційний інструмент. Земля – ліквідний актив, який генерує дохід одразу. У Польщі в рік відкриття ринку ціни ціна за 1 га землі стартувала з $ 1,5 тис. Сьогодні вартість 1 га польської землі – щонайменше 11 тис. євро. Сьогодні підприємець може використовувати землю більш продуктивно – без остраху вкладати кошти (закуповувати техніку, інвестувати в розробку і покращення земель, використовувати нові технології).

✅ Прозорість земельних відносин. Вся інформація про земельну власність – в електронному форматі. Це гарантує прозоре використання всіх земель, захистить права власності та майнові права українців. Завдяки повній цифровізації земельних відносин буде максимально усунено людський фактор та подолано корупцію. До прикладу, наприкінці вересня земельні торги застарілого формату відійшли в історію. Раніше інформація про проведення торгів втаємничувалася, а перемагали на них «свої». Уже запущено електронні аукціони для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (йдеться про оренду, суперфіцію, емфітевзис) в системі Prozorro. Перші лоти пропонують Львівська, Мукачівська, Берегівська міські ради та низка територіальних громад. Самі земельні торги відбудуться за місяць. Раніше вже діяв пілотний проект із земельних аукціонів у Prozorro. Фінальна ціна лотів у порівнянні зі стартовою збільшувалася більш ніж на 220 %.

✅ Захищеність. Передбачена реалізація механізму переважного права на придбання ділянки, яку орендують аграрії. Тобто, в першу чергу придбати у власника земельну ділянку за ціною, за якою вона буде продаватися, може орендар. Усі земельні транзакції відбуваються через банк. Усі договори перевіряють і посвідчують нотаріуси.

✅ Унеможливлення рейдерства. Закон всіляко захищає інтереси власника: продавати землю дешевше від її номінальної вартості заборонено. До запуску ринку землі було удосконалено всі державні реєстри, що значно посилило захист даних та майнових прав.Оскільки всі документи зараз можна перевірити та захистити онлайн, у рейдерів не має жодного шансу.Завдяки цьому також зменшується кількість правопорушень та посилюється безпека в громаді.

✅ Покращення можливостей економіки України. Сьогодні акросектор становить 20% валового внутрішнього продукту (ВВП) та забезпечує до 50% річного валютного виторгу, яка надходить у нашу країну. Економісти прогнозують щорічне зростання ВВП мінімум на понад 3% додатково завдяки роботі ринку землі. Українці в містах купуватимуть не імпортні, а українські продукти харчування, оскільки ринок землі призведе до розвитку галузі. Підвищиться благополуччя всіх людей, які працюють із землею. Ринок землі допоможе зламати сировинну модель української економіки і стимулюватиме внутрішню переробку. Це сприятиме розвитку внутрішнього ринку, а отже, й укріпленню гривні.

?За перші 100 днів ринку землі зареєстровано 28 288 правочинів, було відчужено 70 569 га. У нашій області це 420, що становить 1,48% від усіх по Україні. За договорах купівлі-продажу в нашій області відчужено для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельних ділянок загальною площею 1646,2 га. Це говорить про те, що масові скупки земель, якими залякували населення, виявилися просто черговими маніпуляціями. Землевласники, розуміють цінність і перспективу землеволодіння й не поспішають відчужувати свою власність.

Подробиці та фоторепортаж за посиланням https://www.facebook.com/112107041148632/posts/139705001722169/