НА ОДЕЩИНІ ВИРОБЛЯЮТЬ ЧОРНУ ІКРУ ПРЕМІУМ-КЛАСУ

Одеський осетринницький комплекс нарощує потужності виробництва та переробки. Окрім вирощування осетрових тут виробляють чорну харчову ікру преміум-класу білуги, сибірського осетра, російського осетра, стерляді та золоту ікру стерляді-альбіноса.

ТОВ «Одеський осетринницький комплекс» – унікальне підприємство аквакультури на півдні України, що має статус племінного репродуктора.

Основним видом діяльності є відтворення генетично чистих ліній осетрових та інших аборигенних видів риб, що мешкають в дельті річки Дунай і Північно-Західного краю Чорного моря, в тому числі занесених до Червоної книги України.

Виробничі потужності підприємства розташовані на двох ділянках:

ДІЛЯНКА №1 – секція рециркуляционної системи аквакультури (установка замкнутого водопостачання – УЗВ) знаходиться на відстані 77 км від міста Одеси. Тут вирощують осетрових (повний цикл – від ікринки до ікринки) в умовах, які відповідають найвищим стандартам.

ДІЛЯНКА №2 – повносистемна секція рибництва (повносистемне технологічне рибне господарство – ПТРГ) знаходиться в екологічній зоні біосферного заповідника Дельти Дунаю на відстані 220 км від міста Одеси. Тут вирощують рибу в умовах, максимально наближених до природних, при цьому використовують тільки чистопородні лінії видів дикого типу. Це дозволяє  отримати здорового малька з сильною імунною системою і високим темпом зростання. Риба має унікальний натуральний смак. На цій ділянці  є секція інкубації, де отримують запліднену ікру і малька.

«Завод з переробки риби та лінія з виробництва осетрової ікри – наша гордість. Тут ми виробляємо чорну харчову ікру преміум-класу білуги, сибірського осетра, російського осетра, стерляді та золоту ікру стерляді-альбіноса», – зазначають на підприємстві.

Повномасштабна війна принесла низку проблем – як універсальних, так і специфічних для вітчизняного бізнесу. Найбільше компанія постраждала з погляду людських ресурсів, логістики та дистрибуції продукції.

Проте, завдяки адаптації, включаючи перенаправлення експорту через Молдову, підприємству вдалося зберегти виробництво. Сьогодні його продукція споживається як на внутрішньому ринку, так і експортується до Молдови, Тайваню, В’єтнаму, ОАЕ та США.

В умовах війни Одеський осетринницький комплекс відкрив у собі резерви сили та рішучості, про які навіть не підозрював.

Детальніше читайте у журналі Eurofish Magazine або у перекладі українською мовою за посиланням.